Skip to article

Topul miturilor despre autism

Topul miturilor despre autism
Autismul este unul din subiectele pe seama carora circula destul de multe mituri, in special din cauza faptului ca nu cunoastem mai nimic despre aceasta afectiunie si despre cum arata, simt, gandesc, se relationeaza persoanele cu autism.

Un studiu realizat de Fundatia Romanian Angel Appeal in octombrie 2011, referitor la gradul de informare si la atitudinea romanilor cu privire la autism, a scos la iveala o serie de prejudecati pe care le avem cand ne gandim sau vorbim despre autism si despre persoanele cu autism :


1. Autismul este cauzat de emotiile mamei din timpul celor 9 luni de sarcina (in special de depresie) sau de lipsa de afectiune a mamei, in primele luni de viata ale copilului. Sunt mai degraba ipoteze privind cauzele aparitiei autismului. Prima se intalneste in special in randurile psihologilor din Franta, desi toate studiile stiintifice internationale o infirma. Cea de- a doua este o ipoteza vehiculata in perioada anilor 60. Cauza exacta a aparitiei autismului nu se cunoaste, insa la momentul actual exista mai multe teorii determinate de studii: dupa unele teze, autismul ar avea cauze genetice, dupa altele, el ar putea aparea ca urmare a unor modificari survenite la nivelul creierului, in urma unor dezechilibre enzimatice.

2. Comportamentul mamei in timpul sarcinii (consumul de tutun, alcool sau medicamente mergand pana la expunerea la soare) ar determina nasterea unui copil cu autism. Aceste excese din timpul sarcinii nu determina autismul la copil. Ele insa dauneaza global sanatatii fatului.

3. Autismul poate fi depistat la controalele din timpul sarcinii. Din pacate, autismul poate fi depistat numai dupa nasterea copilului, incepand din jurul varstei de 18 luni. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la copil si la toate manifestarile pe care le percep ca fiind neobisnuite (manifestari comportamentale, dar si fiziologice) si sa se prezinte la medicul de familie sau pediatru de indata ce li se pare ca ceva nu este in regula cu copilul lor. Diagnosticul final este stabilit numai de medicul neuro-psihiatru.

4. Autismul este contagios. Nu, autismul nu este o boala contagioasa, ci o afectiune de natura neuro-biologica ce determina o functionare diferita a creierului, fapt ce atrage dificultati de comunicare, de relationare si o perceptie diferita asupra mediului. O persoana nu "ia" autism, ci se naste cu autism. Autismul nu este "molipsitor", dar nu toti stim asta si adesea avem tendinta de a ne feri de ceea ce nu cunoastem.

5. Persoanele cu autism sunt violente. Persoanele cu autism nu sunt "mai violente" decat persoanele tipice. Din cauza faptului ca ele percep stimulii din mediu diferit fata de noi, este posibil ca, in unele situatii, sa aiba reactii si comportamente diferite, imprevizibile,, ce pot trece drept violente. In realitate, acestea sunt reactii de aparare si nu manifestari de violenta, cu intentie. Un moment in care persoanele cu autism pot fi totusi usor violente este etapa adolescentei in care modificarile hormonale determina stari, senzatii, emotii ce le induc confuzie si disconfort, dublate de incapacitatea de exprima ceea ce simt.

6. Copii cu autism "refuza" sa aiba un comportament normal. De fapt, copiii si persoanele cu autism, in virtutea afectiunii pe care o au, prezinta dificultati de comunicare, de socializare si, asa cum spuneam, percep diferit mediul inconjurator si stimulii. Toate aceste manifestari ale afectiunii ii fac sa traiasca "intr-o lume a lor" si, eventual, sa aiba reactii care pot fi interpretate drept "ciudate", abatandu-se de la "regulile sociale". In realitatea persoanele cu autism nu "refuza" sa se comporte asemeni persoanelor tipice, ci pur si simplu nu pot reactiona la stimuli sau apropiere, asa cum o facem noi.

Ce trebuie sa stii despre autism…

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neuro-biologica, cu consecinte ce se traduc in dificultati de comunicare, dificultati de socializare si o percepere diferita a mediului inconjurator.

Cu toate acestea, daca un copil cu autism este diagnosticat in primii ani de viata, urmeaza terapii de recuperare adecvate si este integrat social, are mari sanse sa-si dezvolte aptitudini pentru autonomie si pentru o viata sociala cat mai fireasca.


Afla mai multe despre autism pe www.autism.raa.ro
Proiect al Fundatiei Romanian Angel Appeal

Articole recomandate

Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra