Skip to article

Uniunea Europeana sprijina obiectivele ARBACS in promovarea celulelor stem pentru terapii medicale

Uniunea Europeana sprijina obiectivele ARBACS in promovarea celulelor stem pentru terapii medicale
Parlamentul European a aprobat, cu o majoritate covarsitoare, recoltarea si donarea voluntara a celulelor stem si tesuturilor. Raportul prezentat in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles include afirmatii incurajatoare privind legalizarea activitatilor dintre bancile de celule stem familiale si cele publice. Rezolutia, dupa ce a fost sustinuta mai bine de 2 ani de catre Cord Blood Europe (CBE), a fost aprobata cu 54 de voturi favorabile, 4 impotriva si doar 2 abtineri.

ARBACS (Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem) sustine pe deplin aceasta rezolutie care dezvolta sistemul medical atat la nivel mondial cat si in Romania.

Principalele concluzii care se desprind din aceasta victorie europeana a sistemului medical deriva din faptul ca rezolutia aprobata:

- incurajeaza recoltarea de celule stem din sangele de cordon ombilical la nastere si cresterea frecventei acestui act medical la mai mult de 1% in randul intregii populatii europene.

- recunoaste progresele stiintifice semnificative realizate in domeniul celulelor stem din sangele din cordonul ombilical, care sunt o alternativa terapeutica promitatoare in tratarea multor boli, inclusiv boli suferite de copii.

- actualizeaza opinia favorabila exprimata in 2004 de catre EGE (European Group on Ethics in Science and New Technologies) cu privire la bankingul de celule stem din sangele placentar si referitor la studiile medicale vizand noi perspective terapeutice de utilizare a acestor celule (propunere efectuata de partea romana prin intermediul europarlamentarului Daciana Sarbu).

- reitereaza ideea ca bancile acreditate trebuie consultate de catre autoritatile publice atunci cand acestea aduna informatii in vederea realizarii unei campanii destinate parintilor.

- promoveaza o mai buna si extinsa colaborare intre bancile familiale si cele publice.

Astfel, recoltarea celulelor stem este suplimentar legiferata, aprobata si incurajata pe tot teritoriul Uniunii Europene, atat pentru bancile publice cat si pentru cele familiale.

Dr. Tudor Panu - Cord Blood Center: "Recoltarea de celule stem poate fi unica sansa de supravietuire a copiilor bolnavi de leucemie sau alte maladii grave cu risc de mortalitate ridicat. Ne bucuram ca activitatea noastra este sustinuta si prin aceasta intiativa a Parlamentului European".

Dr. Dorin Pirciog - Biogenis: "Pasul cel mai important il reprezinta armonizarea activitatii bancilor private si publice pentru recoltarea celulelor stem. Este important atat pentru dezvoltarea acestui sector medical, cat si pentru confirmarea perceptiei deja pozitive a opiniei publice".

Dr. Bogdan Ivanescu - Stem SURE: "Ne face onoare si ne aduce bucurie sprijinul acordat de catre Uniunea Europeana in trecerea la, ceea ce noi speram sa fie, o era noua in domeniul recoltarii de celule stem. ARBACS sustine acest demers cu toata forta si entuziasmul de care poate da dovada. Ne dorim o societate mai sanatoasa, mai sigura si mai ferita de riscuri!".

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem - ARBACS este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, apolitica si independenta, care isi propune sa fie un partener de incredere al autoritatilor din domeniul sanatatii si al comunitatii medicale, contribuind activ alaturi de acestia la crearea unui sistem de sanatate performant.

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative