Este in firea lucrurilor sa se intample asa, mai ales cand este vorba despre copiii nostril sau membri ai familiei.
Insa este necesar sa stim care sunt cu adevarat urgente medicale si unde se impune chemarea urgentei si care se pot fie rezolva de catre noi, ca parinti, fie se pot ameliora simptomele pana la un consult medical specializat.
Astfel, iata o serie de simptome care sunt cu adevarat ingrijoratoare si la aparitia carora se impune neaparat apelul catre urgenta:
Temperatura crescuta.
Copiii au in mod normal o temperatura ce variaza intre 37 si 38 C, in functie de multe variabile.

Astfel, dimineata temperatura este cea mai scazuta, ea urcand usor catre dupa-amiaza si culminand cu perioada serii.
La fel, temperatura corpului creste in timpul unui efort fizic. De aceea, nu luati temperatura copilului dupa ce a alergat. Va veti ingrijora inutil!
In cazul unui copil mai mic de 3 luni, urgenta o reprezinta o temperatura mai mare de 38 C mai mult de 6 ore consecutiv, iar in cazul unuia peste 3 luni, temperatura ce semnaleaza o urgenta este cea peste 38,5 C, masurata rectal.
In cazul in care totusi copilul are temperatura insa manifestarile comportamentale raman neschimbate, poate fi vorba de o indispozitie de moment.
Insa atunci cand odata cu temperatura crescuta, copilul isi pierde pofta de mancare, ii apar pete rosietice pe piele, saliveaza excesiv, are dificultati de respiratie sau incepe sa delireze, chemati de urgenta medicul!
Lesinul.
In cazul in care copilul are vreun episod de lesin, este foarte important sa nu intrati in panica!
Stiu ca este aproape imposibil, insa trebuie sa constientizati ca in felul acesta nu va ajutati deloc copilul. Cel mai util in astfel de situatii este:
culcati copilul pe o patura si ridicati-i usor picioarele
verificati daca in cadere copilul s-a lovit cu capul de ceva contondent
verificati daca copilul respira
deschideti imediat geamurile in incapere sau duceti copilul intr-o incapere bine ventilata
masati usor tamplele copilului cu apa rece si faceti-i un masaj usor la incheieturile mainilor pana isi revine
Dupa ce copilul isi revine, duceti-va la spital pentru un control riguros. Desi in majoritatea cazurilor lesinul nu este o stimptoma pentru o boala grava, exista si exceptii.
El poate fi cauzat de o spasmofilie (lipsa de calciu din organism), anemie (insuficiente vitamine in organism) sau prea multa caldura cumulata cu oboseala, insa la fel de usor poate totusi ascunde afectiuni mult mai grave, ca epilepsia, probleme la inima sau alte efectiuni neurologice.