Skip to article

5 modificari normale in timpul sarcinii

5 modificari normale in timpul sarcinii
Pe intreaga perioada a sarcinii, pe langa distensia abdomenului mamei, ca urmare a cresterii copilului, pot aparea si alte modificari considerate a fi normale, in special in timpul primului trimestru.

Prezenta lor depinde de fiecare mamica si sarcina in parte, astfel ca nu este obligatoriu sa fie prezente de fiecare data. In cazul in care ele apar, este bine sa fie recunoscute, pentru a putea evita ingrijorarile suplimentare si a evita orice stres nejustificat.

Este bine de retinut faptul ca nu toate modificarile sunt in mod obligatoriu fiziologice. De aceea, este esential sa transmiti medicului ginecolog care iti supervizeaza sarcina orice fel de modificare sesizata si sa discuti cu acesta deschis despre tot ce te preocupa.

In general, modificarile care apar in sarcina sunt aceleasi, fiind destul de restranse. Se pot enumera in jur de cinci manifestari diferite ce au o incidenta considerabila in randul femeilor gravide.

1. Starea de oboseala

Oboseala este una dintre cele mai intalnite manifestari ale unei sarcini. Aceasta apare in special in trimestrul I, ca urmare a cresterii intensitatii proceselor metabolice ale corpului si epuizarea acestuia in incercarea de adaptare la noile conditii.

In majoritatea cazurilor, oboseala mamicilor este comuna si se reduce pe masura ce sarcina avanseaza si corpul se obisnuieste si isi calibreaza necesarul de energie. Daca aceasta stare de oboseala este exagerata si/sau persista un timp indelungat, ar fi bine sa te consulti cu medicul tau pentru a identifica o posibila anemie.

Chiar si daca oboseala s-a instalat din cauza anemiei prin lipsa de fier, aceasta se poate rezolva cu ajutorul imbunatatirii dietei sau suplimentarea cu fier sub forma de lactoferina (globoferrina).

2. Balonarea

Meteorismul abdominal, cunoscut popular sub denumirea de balonare, reprezinta un eveniment adesea intalnit in timpul sarcinii. Acest fapt poate fi neplacut, insa nu este un lucru ingrijorator.

Cea mai buna abordare este revizuirea dietei, cu identificarea si eliminarea unor alimente care agraveaza senzatia de balonare. In plus, luarea unor mese mai mici si mai dese, fata de unele copioase si mai rare, este un pas util inspre scaderea severitatii balonarii.

3. Constipatia

O alta manifestare din sfera digestiva, destul de neplacuta si la fel de des intalnita precum balonarea, este constipatia. Chiar daca dieta pe care ai ales-o poate contine o cantitate destul de mare de fibre pentru o persoana care nu este insarcinata, in cazul tau aceasta poate fi insuficienta.

Incearca sa mentii o stare de hidratare optima si sa adaugi pe cat de multe fibre posibil in dieta. De asemenea, poti discuta cu medicul tau despre posibilitatea administrarii suplimentelor cu fibre.

4. Senzatia de greata, asociata sau nu cu varsaturi

Acest aspect al greturilor matinale este foarte cunoscut. Prin urmare, este de la sine inteles ca senzatia de greata este o modificare a sarcinii destul de des intalnita in randul femeilor gravide.

Greata poate fi sau nu urmata de varsaturi si, in unele cazuri, poate fi prezenta pe tot parcursul zilei. Din fericire, este specifica primului trimestru, astfel ca de cele mai multe ori dispare de la sine pe masura ce sarcina evolueaza.

5. Durerile de cap

In timpul sarcinii, durerile de cap pot avea o multitudine de cauze. Cel mai adesea, acestea apar insotite de senzatia de greata si/sau de varsaturi. Pot sa apara si spontan, ca rezultat al unei sensibilitati exacerbate la hormonii specifici sarcinii.

Toate aceste manifestari trebuie discutate cu medicul ce supervizeaza evolutia sarcinii. Doar acesta va putea stabili daca toate modificarile sunt normale si va putea oferi metode pentru reducerea severitatii simptomatologiei. Astfel, este important ca la fiecare control sa mentionezi orice fel de simptom nou aparut si sa implementezi sfaturile primite de la medicul tau ginecolog.

Sursa foto: Shutterstock

Articole recomandate

Parintii din Romania, angajatori pentru bone: dosar personal, inscriere in REVISAL, declaratii la Fisc Parintii din Romania, angajatori pentru bone: dosar personal, inscriere in REVISAL, declaratii la Fisc
Un proiect de lege, care a trecut de Parlament, se afla astazi pe masa Guvernului si aduce schimbari importante in exercitarea profesiei de bona in Romania . Mai exact, stabileste un cadru prin care parintii din Romania pot deveni angajatori pentru bonele copiilor. Pana acum, persoanele care
In vizita la un bebelus - ce jucarii pot fi cadoul perfect? In vizita la un bebelus - ce jucarii pot fi cadoul perfect?
Atunci cand vine vorba despre cadouri, acestea trebuie alese cu atentie, deoarece au o semnificatie aparte pentru fiecare dintre noi. Fac parte din viata noastra si sunt importante, indiferent de moment, ocazie sau eveniment. Atunci cand trebuie sa le alegem, situatia devine una dificila, pentru ca
Sfaturile utile care te vor ajuta sa te pregatesti corespunzator pentru rolul de mama Sfaturile utile care te vor ajuta sa te pregatesti corespunzator pentru rolul de mama
Pe langa afectiune si iubire, atunci cand vei deveni mama, va trebui sa ii oferi celui mic toate conditiile, pentru a te asigura ca are parte de un mediu in care se poate dezvolta corespunzator. Drept urmare, ca sa te pregatesti pentru rolul de parinte trebuie sa ai un plan bine pus la punct si sa
3 metode prin care iti poti invata copilul sa devina independent financiar 3 metode prin care iti poti invata copilul sa devina independent financiar
Independenţa financiară se dobândeşte printr-un comportament sănătos şi echilibrat în privinţa banilor, care se învaţă încă de la cele mai mici vârste. Un copil educat din acest punct de vedere va putea să-şi
Ce venituri salariale pot obtine mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului? Ce venituri salariale pot obtine mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului?
Prin intermediul unei analize recente, EY România atrage atenţia asupra unor aspecte de natură financiară care privesc în special mamele aflate în concediu pentru creşterea copilului. Astfel, persoanele care fac parte din categoria menţionată anterior