Esti insarcinata si te gandesti sa-ti faci anestezie epidurala la nastere? Iti explicam ce inseamna anestezia epidurala si cum te scapa de durere in timpul travaliului.
Ce este anestezia epidurala?
Exista doua tipuri de epidurale: clasica si mobila. Cunoscuta si sub numele de epidurala subdozata (low-dose), cea mobila este similara unei epidurale normale, doar ca femeia se poate deplasa, fiind ajutata, sau macar isi poate misca picioarele si isi poate schimba pozitia in pat.
Daca femeia isi simte picioarele, inseamna ca ea poate urina fara sa aiba nevoie de cateter (un tub inserat in vezica, ce dreneaza urina). In anestezia epidurala clasica se foloseste un anestezic puternic, ce paralizeaza partea de jos a corpului. Din aceasta cauza, travaliul poate dura mai mult si poate necesita interventia medicului (forceps).
Cum se face anestezia epidurala?
Ambele tipuri de anestezii epidurale se fac in acelasi mod. Anestezicul este injectat printr-un ac lung in coloana vertebrala. La celalalt capat al acului se afla un tub de plastic. Acul este apoi indepartat, iar anestezicul continua sa fie administrat prin respectivul tub.
Initial, medicul iti va spune sa stai pe partea stanga, cu genunchii la piept sau pe marginea patului, cu pieptul sprijinit de un scaun si barbia in piept.
E foarte important ca injectia sa ajunga la locul potrivit, asadar e esential sa stai nemiscata pe parcursul administrarii anestezicului (mai usor de zis decat de facut atunci cand ai contractii).
Cum functioneaza anestezia epidurala?
Principala diferenta intre o anestezie epidurala mobila si una clasica este medicatia folosita. In epidurala mobila se injecteaza o doza mica de anstezic, in combinatie cu medicamente analgezice.
Nervii vezicii, muschii abdominali si cei ai picioarelor nu sunt total blocati, insa efectul este diferit de la o gravida la alta. Unele gravide se pot ridica si isi pot schimba pozitia, altele fiind capabile sa mearga, sub supraveghere.
Avantajele epiduralei
Excelenta contra durerilor
Unele mamici se pot misca
Pobabilitate scazuta de utilizare a forcepsului in epidurala mobila
Dezavantajele epiduralei
Poti fi una dintre femeile care au totusi mobilitate redusa, chiar si cu epidurala mobila.
Mancarimi
Dificultate de urinat
Lungirea travaliului
Probabilitate mai mare de folosire a forcepsului decat in cazul neutilizarii anesteziei epidurale.