Skip to article

Contraceptia Moderna versus Contraceptia Traditionala

Contraceptia Moderna versus Contraceptia Traditionala
Metodele contraceptive traditionale, numite cateodata si naturale, sunt metodele cele mai vechi de contraceptie, cele mai "putin nocive" pentru cuplu, dar si cu eficacitatea cea mai mica. La baza acestor metode stau de cele mai multe ori modificarile aparute la nivelul organelor genitate, modificari care au loc pe perioada ciclului menstrual.

Ele impart ciclul menstrual intr-o perioada fertila si una infertila. Cuplul care nu doreste copii, va avea grija sa aiba relatii sexuale numai in perioada infertila.

Aceste metode se mai numesc si metode naturale pentru ca nu folosesc nici un fel de produs medicamentos sau alt mijloc contraceptiv, strain organismului.


Ele sunt:

Metoda calendarului (calculare prioadelor de fertilitate si de infertilitate din cadrul ciclului menstrual)

Metoda curbei termice (masurarea temperaturii corporale care este mai mare cu 0,2 - 0,4 grade celsius in preajma ovulatiei)

Metoda mucusului cervical - metoda Billings (se bazeaza pe observarea modificarilor mucusului de la nivelul colului uterin, inainte si dupa ovulatie)

Metoda coitului intrerupt, sau a retragerii, sau a prosopelului este cea mai veche si folosita metoda traditionala metoda constand in ejacularea inafara vaginului.


Inainte de aparitia metodelor contraceptive moderne, peste 25% din cupluri foloseau metodele traditionale. In epoca actuala ele sunt folosite de mai putin de 5% dintre cupluri. In tarile dezvoltate (Anglia, SUA, Germania, Franta) exista insa centre medicale specializate pentru raspandirea acestor metode contraceptive.
Explicatia existentei acestor centre consta atat in dorinta cuplului de folosi numai metode lipsite de efecte secundare dar si in motive filozofice si mai ales religioase.


Avantajele metodelor traditionale:

Pot fi folosite pentru evitarea sarcinii dar si pentru aparitia ei;

Nu prezinta reactii adverse (secundare);

Implicarea, cooperarea barbatului duce la o mai buna comunicare si la impartirea resposabilitatilor intre parteneri in planificarea familiala;

Nu depind de prezenta personalului medical calificat;


Dezavantaje:

Este absolut necesara participarea, intelegerea si cooperarea ambilor parteneri;

Este necesara urmarirea zilnica a semnelor de aparitie a perioadei fertile

Stresul si tensiunea care apar in cadrul duplului datorita abstinentei si a incertitudinii eficentiei metodei;

Eficienta scazuta.

Nu previn propagarea infectiilor cu transmitere sexuala.


Conform studiilor efectate de mai multi autori, printre care si J. Trussell, K. Cost si L. Liskin, rata esecurilor in cazul metodelor traditionale este destul de ridicata:

Metoda calendarului: 16,1 - 23,7%
Metoda mucusului cervical: 15,8 - 35%
Metoda curbei termice: 5 - 34,4%

In cazul metodei coitului intrerupt rata esecului poate ajunge chiar pana aproape de 50% datorita persistentei spermatozoizilor pe canalul uretral, sau a prezentei lor in lichidul pre-ejaculator care se elimina inainte de ejacularea propriu-zisa, sau a lipsei de atentie a barbatului, care se retrage prea tarziu.


Alaptarea ca metoda contraceptiva

In momentul suptului, de la nivelul mamelonului pornesc impulsuri nervoase care reduc secretia substantelor implicate in stimularea ovulatiei. Astfel, eliberarea ovului (a oului) nu mai are loc si aparitia unei noi sarcini nu se mai produce.

Atunci cand suptul are loc de cate ori doreste sugarul, frecventa stimulilor este suficient de mare pentru a intrerupe ovulatia. Trebuie de asemenea mentionat ca:

alaptarea la san trebuie sa fie, daca este posibil, singura alimentatie pentru cel putin 6 luni;

este indicat ca alaptarea la san sa fie facuta, in cazul in care este posibil, pana la 2 ani;

alaptarea la san este benefica atat pentru copil cat si pentru mama.


De aceea o comparatie facuta intre eficienta metodelor contraceptive moderne care variaza intre 97 si 99,9% (dar care presupun posibilitatea aparitiei unor efecte secundare de cele mai multe ori usoare si tranzitorii) si cea a metodelor contraceptive traditionale care rareori depaseste 60 - 65%, este net in favoarea primelor.

Trebuie retinut insa un fapt: cu exceptia prezervativului, toate metodele contraceptive moderne trebuie folosite numai la prescrierea medicului, singurul in masura sa decida care este metoda si produsul medicamentos cel mai potrivit pentru fiecare femeie in parte.

Sursa: PSI Romania

Articole recomandate

Pregatirea pentru sarcina in 6 zile Pregatirea pentru sarcina in 6 zile
Esti pregatita sa devii mamica. Iata ce trebuie sa faci cu 6 zile inainte de data conceptiei. Afla mai multe despre primul trimestru de sarcina pe  calculator sarcina . Ziua 1: Renunta la anticonceptionale  Daca doriti sa deveniti mama va trebui sa intrerupeti orice forma de prevenire a
Un nou serial la Minimax, Talking Tom si prietenii lui Un nou serial la Minimax, Talking Tom si prietenii lui
De luni până vineri, de la ora 16:00, micii telespectatori vor face cunoștință cu cel mai inventiv grup de prieteni, alături de care vor învăța totul despre lumea aplicațiilor de succes Minimax a adus un nou serial pentru micii telespectatori,
Liber la joaca dupa relaxarea restrictiilor. Ce activitati sunt recomandate Liber la joaca dupa relaxarea restrictiilor. Ce activitati sunt recomandate
Copiii si parintii asteapta, deopotriva, sa poata iesi mai mult in aer liber dupa relaxarea restrictiilor impuse in starea de urgenta provocata de pandemia COVID-19. Eliminarea obligativitatii de a iesi din casa doar pentru cumparaturi de stricta necesitate ori pentru a merge la serviciu va scoate
Primele simptome de sarcina Primele simptome de sarcina
In timp ce testele de sarcina si ecografiile sunt singurele modalitati de a determina daca sunteti gravida, exista si alte semne si simptome pe care le puteti analiza.  Primele semne ale sarcinii  sunt mai mult decat o perioada ratata. Acestea pot include, de asemenea, varsaturi,
Calendarul inscrierilor la gradinita 2020-2021, publicat de Ministerul Educatiei Calendarul inscrierilor la gradinita 2020-2021, publicat de Ministerul Educatiei
Calendarul inscrierilor la gradinita pentru anul scolar 2020-2021 a fost publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei. Inscrierile la gradinita 2020 debuteaza cu reinscrierea copiilor care urmeaza deja invatamantul prescolar. Parintii micutilor care acum sunt grupa mica sau grupa