Skip to article

Copiii destepti se fac cu acid folic si fier!

Copiii destepti se fac cu acid folic si fier!
Viitoarele mamici care iau suplimente cu acid folic si fier inainte si in cursul sarcinii fac copii destepti, spune un nou studiu.

Desi gravidele stiu ca suplimentele cu acid folic inainte si in timpul sarcinii sunt esentiale pentru prevenirea defectelor de tub neural, ele probabil nu stiu ca acidul folic combinat cu suplimente din fier determina copii mai destepti! Aceasta este concluzia unui studiu recent desfasurat asupra mamelor si copiilor din zona rurala a Nepalului.

Studiul, publicat in Journal of the American Medical Association, a observat ca atunci cand mamele nepaleze luau suplimente cu fier si acid folic inainte si in cursul sarcinii, copiii lor aveau capacitati cognitive si motorii mai dezvoltate decat cei ai caror mame nu primeau suplimente prenatale.

In studiul dublu-orb randomizat s-au urmarit 674 copii suplimentati cu micronutrienti pe cand erau in burtile mamelor intre 1999 si 2001. Cercetatorii s-au intalnit apoi cu copiii cand acestia aveau intre 7 si 9 ani.

Copiii ai caror mame primisera suplimente prenatale cu acid folic si fier aveau abilitati cognitive mai puternice, gandeau mai clar, aveau capacitati motorii mai bune si control inhibitor marit prin comparatie cu grupul de studiu format din mame care n-au luat suplimente.

Unul dintre cercetatori, Laura Murray-Kolb, asistent profesor la Penn State University, a declarat ca studiile pe rozatoare aratasera deja ca deficienta de fier in cursul gestatiei duce la alterarea neurotransmitatorilor din creier, cu impact asupra vitezei de procesare a informatiilor. Studiul nepalez sugereaza ca acelasi lucru este valabil si in cazul oamenilor.

Chiar mai mult decat atat, el arata importanta ingrijirilor prenatale in tarile care sunt in curs de dezvoltare. Sunt inca multe femei care nu merg la ginecolog in primele luni de sarcina. Educatia este si aici un factor cheie, femeile trebuie sa stie ca bebelusul lor trebuie ingrijit din prima zi de viata intrauterina, iar corpul lor trebuie sa fie pregatit dinainte pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Insa problema nu exista doar in tarile in curs de dezvoltare, ci chiar si in SUA, unde 30% dintre femei sunt anemice la finalul sarcinii.

Femeile stiu in general ca ingrijirea prenatala este importanta, insa pe parcursul sarcinii devin mai relaxate, iar asta nu e bine! In timp ce suplimentele cu acid folic sunt importante mai ales in primele luni de sarcina, suplimentare cu fier este critica mai ales la final!

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in tarile in curs de dezvoltare 50% din femeile insarcinate sunt anemice.

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative