Skip to article

Menstruatia peste sarcina: poti fi insarcinata daca iti vine ciclul?

Menstruatia peste sarcina
Menstruatia peste sarcina este o controversa care da fiori reci tuturor femeilor. Daca esti insarcinata, cum se poate sa iti mai vina ciclul? Iar daca el apare, inseamna ca fatul este pus in pericol si ca avortul este iminent? Toate aceste dileme au cate o explicatie medicala oficiala, insa cand vine vorba despre o sarcina, nimic nu este gravat in piatra!

Majoritatea femeilor se indreapta cu gandul catre o posibila sarcina, atunci cand menstruatia intarzie. Din pacate, prezenta sangerarilor nu exclude in totalitate posibilitatea conceptiei, intrucat exista si gravide care sangereaza dupa ce raman insarcinate si sustin ca au avut ciclu. Asadar, poti avea menstruatie peste sarcina?

Menstruatia in sarcina nu este ... menstruatie

Adevarata sangerare menstruala intervine doar in cazul in care ovulul nu este fecundat de spermatozoid si ajunge sa fie eliminat. Asadar, menstruatia in sine nu este posibila odata ce ramai insarcinata.

Pe de alta parte, exista posibilitatea sa sangerezi sau sa observi pete de sange pe lenjeria intima, care sa iti para similare sau identice cu menstra. Tocmai acest fenomen determina multe femei sa confunde sangerarile dupa conceptie cu menstruatia propriu-zisa si sa se alarmeze, nestiind sursa exacta a scurgerilor.

Cauzele sangerarii in sarcina

Sangerarea vaginala este un fenomen foarte frecvent in timpul sarcinii, care apare la una din patru gravide, in medie. Ea nu indica in mod necesar o problema grava, mai ales daca se manifesta in primul trimestru: ovulul fecundat, cand se ataseaza uterului, poate provoca o mica hemoragie, deoarece endometrul este intens vascularizat.

Sangerarile in sarcina mai pot sa apara in urma actului sexual (tesutul aparatului reproducator feminin "gazduieste" o cantitate mai mare de sange in membrane), iar in cazuri ingrijoratoare, pot fi provocate de infectii ale colului uterin sau de leziuni la nivelul peretelui vaginal.

Pericolul sangerarii in sarcina

Chiar daca sangerarea dupa conceptie, cea usoara, poate fi inofensiva, un consult medical se impune de fiecare data. Scurgerile de sange in primul trimestru mai pot fi si simptome ale sarcinii extrauterine, ale avortului spontan sau incomplet sau al imposibilitatii embrionului de a se dezvolta in uter dupa implantare.

Tot sangerarile din primul trimestru pot ascunde o sarcina molara (cand nu exista niciun semn de dezvoltare a fatului, ci doar tesut anormal in uter). Cand scurgerile de sange apar dupa al doilea trimestru, posibilitatea ca ceva sa nu fie in regula este aproape maxima: gravida ar putea suferi de placenta previa (placenta acopera cervixul) sau de rupere de placenta (cand se desprinde de peretele uterin), de aceea este obligatorie interventia de urgenta a medicului.

Unele sarcini dispar, inainte sa inceapa

Procesul reproducerii nu este inca controlabil in totalitate de stiinta. Foarte multe sarcini dispar, inainte sa inceapa propriu-zis, printr-o sangerare usor de confundat cu menstruatia. Datele medicale arata ca circa 25% din sarcini ajung sa se concretizeze in nasterea unui copil.

Femeile aflate la prima sarcina sunt deseori confuze asupra semnalelor organismului lor. Doar dupa obtinerea unui rezultat pozitiv al testului de graviditate, aparitia crampelor si declansarea sangerarilor, o femeie poate sa stie cu siguranta ca a trecut printr-un avort. Din pacate, in primele 12 saptamani, medicul nu poate salva o sarcina, daca sangerarile anunta un avort.


Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Semne care iti spun ca esti insarcinata Semne care iti spun ca esti insarcinata
Te gandesti ca ai putea fi insarcinata? Cel mai sigur mod de a afla sigur este efectuarea unui test de sarcina dar, inainte de a ajunge acolo, sunt cateva semne care pot trage semnalul unei sarcini incipiente.In primul rand trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare femeie este diferita, la fel si
Studiu: Femeile care nu obtin o sarcina intr-un an de incercari pot naste un copil cu probleme neurologice Studiu: Femeile care nu obtin o sarcina intr-un an de incercari pot naste un copil cu probleme neurologice
Un an de incercari repetate si esuate de a obtine o sarcina poate insemna, pentru femeile care au probleme de conceptie, un risc mai mare de a naste un copil cu probleme neurologice. Un nou studiu derulat de specialistii Universitatii din Groningen, Olanda, arata ca predispozitia la tulburari de