Skip to article

Placenta, un organ efemer

Placenta, un organ efemer
Care organ este in acelasi timp efemer si indispensabil pentru viata fetusului?

Raspuns: placenta! Creata special in timpul sarcinii pentru a permite dezvoltarea fetusului in uterul mamei sale, ea este expulzata si distrusa dupa nastere.

Cum se fac copiii?

Pentru a face un bebe trebui ca un permatozoid sa se intalneasca cu un ovul. Din aceasta fecundare se obtine un ou, ale carui celule se vor multiplica. Bun: pana aici stim toti. Mai departe, ce se intampla?

Dupa o saptamana de periplu, oul ajunge in sfarsit la nivelul uterului, unde se fixeaza. O parte se va izola pentru a forma trofoblastul, adica viitoarea placenta.

Placenta incepe sa ia forma, se dezvolta pentru a ajuta copilul sa traiasca. Placenta este acel lucru care face legatura intre mama si bebe. Ea se formeaza complet de-abia in cea de-a cincea luna de sarcina. La termen, ea cantareste in medie 600 g.

Placenta, un organ efemer

Placenta, un organ vital in timpul sarcinii

Numeroase vase sangvine iriga placenta. Aceste vase se regrupeaza progresiv la nivelul cordonului ombilical, pentru a-i aduce fetusului tot ce are nevoie.

Cu ajutorul ei, oxigenul si nutrimentele trec de la mama la fat, si apoi in sens invers, deseurile si dioxidul de carbon produse de fetus sunt recuperate de placenta.

Placenta trasmite si elementele sistemului imunitar ale mamei la fat. Ea produce numerosi hormoni indispensabili pentru buna functionare a sarcinii.

Un alt punct important: placenta filtreaza sangele mamei pentru a impiedica trecerea germenilor si a substantelor toxice spre fetus. Insa atentie: acest filtru nu are nicio putere asupra medicamentelor, alcoolului, tutunului si drogurilor.

Cand ceva nu e-n regula cu placenta

La o sarcina din 200, placenta nu se plaseaza corect in cavitatea uterului: ea se asaza intre fetus si colul uterin, prin care iese bebelusul. Acest lucru se numeste placenta praevia.

Placenta praevia inseamna ca placenta precede copilul, si poate fi la originea unei pozitii defectuoase a copilului sau unei nasteri premature. In acest caz, se opteaza pentru cezariana.

Placenta: un produs de frumusete?

Placenta este compusa din celule vii foarte tinere. Acest lucru nu avea cum sa le scape profesionistilor din industria cosmetica, care nu aveau cum sa nu faca din ea un argument de tinerete si frumusete. Astazi, aceste utilizari sunt interzise deoarece exista riscul de transmitere a infectiilor.

Desi placentele sunt distruse, sangele din cordonul ombilical prezinta multiple binefaceri. Celulele susa din acesta sunt nediferentiate, si pot da nastere la orice tip de celule.

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de