Skip to article

Sarcina care depaseste termenul - cum se declanseaza?

Sarcina care depaseste termenul - cum se declanseaza?
Sarcina cu termen depasit ii poate dauna bebelusului. La peste 40 saptamani de amenoree, placenta este imbatranita si nu-i mai poate asigura fetusului cantitatea de oxigen si de nutrienti necesari. 10% din sarcini se confrunta cu problema termenului depasit.

10% din sarcini

Pentru medici, termenul sarcinii este depasit dupa 40 saptamani de amenoree (absenta ciclului menstrual). Placenta , organul hranitor ce asigura schimburile intre mama si copil, este programata sa functioneze aproximativ noua luni. Dupa acest termen, ea imbatraneste si nu mai este capabila sa-i asigure fetusului oxigenul si nutrientii necesari supravietuirii. 10% din sarcini se confrunta cu acest fenomen, pentru care se impun masuri speciale.

Supravegherea sarcinii care a depasit termenul

La data presupusa nasterii, viitoarea mamica are programare la maternitate. Medicul evalueaza starea colului (prin examen vaginal) si vitalitatea bebelusului. Apoi se masoara numarul de batai ale inimii bebelusului si se verifica lichidul amniotic prin ecografie (care nu trebuie sa fi scazut).

Daca cervixul a inceput sa se deschida, se practica o amnioscopie. Aceste examen nedureros permite controlarea culorii lichidului amniotic. Se introduce prin vagin si apoi prin colul uterin un tub luminos ce examineaza interiorul pungii cu apa. Daca lichidul este clar, totul merge bine, dar daca este colorat inseamna ca fetusul a eliminat meconiul (primele materii fecale ale copilului) si este semn ca intre mama si fat schimburile nu mai sunt bune.

Aceste exemene sunt repetate zilnic sau la 2 zile pentru a repera o eventuala suferinta fetala si a declansa nasterea daca e necesar.

Declansarea nasterii

Atunci cand nasterea nu se declanseaza spontan, ea este provocata la 4-5 zile sau o saptamana dupa depasirea termenului, chiar daca nu se inregistreaza semne de suferinta fetala. Gravidei i se pune o perfuzie cu ocitocina ce declanseaza contractiile si se rupe apa. Daca colul nu este matur, in vagin se introduc comprimate cu prostaglandine ce declanseaza nasterea.

Ce inseamna suferinta fetala?

Termenul de suferinta fetala, adesea utilizat in obstetrica, este impropriu. Fetusul nu se simte rau, insa se spune ca sufera deoarece conditiile de viata "in utero" nu ii mai priesc, iar daca placenta nu mai functioneaza bine, bebelusul se poate asfixia. Daca ritmul cardiac al fetusului este perturbat, se poate decide o nastere cu forcepsul sau o cezariana.

Exista metode naturale pentru declansarea nasterii?

Femeile se gandesc intotdeauna ca vor naste inainte de data prevazuta de medic, Daca in ziua Z nu exista niciun semn pevestitor a sosirii bebeluslui, ele sunt ingrijorate. Unele dintre ele sunt gata de orice pentru a-i vedea nasucul celui mic: plimbari pe distante mari, fac trasee la volan, fac menajul, fac sex pentru a obosi, sperand ca asa cel mic va veni pe lume. Insa, din pacate, aceste metode nu functioneaza.


Autor Nuage

Articole recomandate

Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra
Sarcina si viciile Sarcina si viciile
Fiecare persoana are viciile ei de aceea fiecare proaspata mamica trebuie sa inteleaga foarte bine ca din momentul in care afla ca este insarcinata, trebuie sa renunte la viciile sale pentru a nu afecta fatul. Pentru a afla daca esti insarcinata poti incepe prin utilizarea unui  test de
Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata
Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie in orice familie, dar si o grija in plus. Mai bine zis, acea grija care le face pe toate celelalte sa treaca in plan secund, pentru ca micutul care v-a imbogatit vietile are nevoie de atentie permanenta si de supraveghere 24 de ore din 24. Orice