Skip to article

Sarcina care depaseste termenul - cum se declanseaza?

Sarcina care depaseste termenul - cum se declanseaza?
Sarcina cu termen depasit ii poate dauna bebelusului. La peste 40 saptamani de amenoree, placenta este imbatranita si nu-i mai poate asigura fetusului cantitatea de oxigen si de nutrienti necesari. 10% din sarcini se confrunta cu problema termenului depasit.

10% din sarcini

Pentru medici, termenul sarcinii este depasit dupa 40 saptamani de amenoree (absenta ciclului menstrual). Placenta , organul hranitor ce asigura schimburile intre mama si copil, este programata sa functioneze aproximativ noua luni. Dupa acest termen, ea imbatraneste si nu mai este capabila sa-i asigure fetusului oxigenul si nutrientii necesari supravietuirii. 10% din sarcini se confrunta cu acest fenomen, pentru care se impun masuri speciale.

Supravegherea sarcinii care a depasit termenul

La data presupusa nasterii, viitoarea mamica are programare la maternitate. Medicul evalueaza starea colului (prin examen vaginal) si vitalitatea bebelusului. Apoi se masoara numarul de batai ale inimii bebelusului si se verifica lichidul amniotic prin ecografie (care nu trebuie sa fi scazut).

Daca cervixul a inceput sa se deschida, se practica o amnioscopie. Aceste examen nedureros permite controlarea culorii lichidului amniotic. Se introduce prin vagin si apoi prin colul uterin un tub luminos ce examineaza interiorul pungii cu apa. Daca lichidul este clar, totul merge bine, dar daca este colorat inseamna ca fetusul a eliminat meconiul (primele materii fecale ale copilului) si este semn ca intre mama si fat schimburile nu mai sunt bune.

Aceste exemene sunt repetate zilnic sau la 2 zile pentru a repera o eventuala suferinta fetala si a declansa nasterea daca e necesar.

Declansarea nasterii

Atunci cand nasterea nu se declanseaza spontan, ea este provocata la 4-5 zile sau o saptamana dupa depasirea termenului, chiar daca nu se inregistreaza semne de suferinta fetala. Gravidei i se pune o perfuzie cu ocitocina ce declanseaza contractiile si se rupe apa. Daca colul nu este matur, in vagin se introduc comprimate cu prostaglandine ce declanseaza nasterea.

Ce inseamna suferinta fetala?

Termenul de suferinta fetala, adesea utilizat in obstetrica, este impropriu. Fetusul nu se simte rau, insa se spune ca sufera deoarece conditiile de viata "in utero" nu ii mai priesc, iar daca placenta nu mai functioneaza bine, bebelusul se poate asfixia. Daca ritmul cardiac al fetusului este perturbat, se poate decide o nastere cu forcepsul sau o cezariana.

Exista metode naturale pentru declansarea nasterii?

Femeile se gandesc intotdeauna ca vor naste inainte de data prevazuta de medic, Daca in ziua Z nu exista niciun semn pevestitor a sosirii bebeluslui, ele sunt ingrijorate. Unele dintre ele sunt gata de orice pentru a-i vedea nasucul celui mic: plimbari pe distante mari, fac trasee la volan, fac menajul, fac sex pentru a obosi, sperand ca asa cel mic va veni pe lume. Insa, din pacate, aceste metode nu functioneaza.


Autor Nuage

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative