Skip to article

Teste screening si de diagnostic in timpul sarcinii

Teste screening si de diagnostic in timpul sarcinii
Pe parcursul sarcinii se fac numeroase teste ce pot evidentia din timp anumite probleme care pot duce la malformatii ale fatului sau la punerea in pericol a vietii mamei.

Unele din testele facute fac parte din setul standard al ingrijirii prenatale.

Altele sunt efectuate doar in conditii speciale, cand se considera ca exista pericolul ca fatul sa se fi dezvoltat anormal.

Scopul acestor teste este depistarea din timp a tuturor problemelor serioase de natura medicala si, in cazul in care acestea sunt prea grave, sa se poate interveni prin chiuretaj.

Deseori problemele depistate pun viata mamei in pericol sau, nerezolvate eficient, duc la nasterea un copil condamnat la suferinta.

Insa, de cele mai multe ori, testele sunt doar de rutina si aduc multa liniste in sufletul parintilor ingrijorati.

Testele medicale efectuate in timpul sarcinii se impart in:

teste screening
teste diagnostic
Teste screening si de diagnostic in timpul sarcinii


Testele screening
Un test screening va arata doar ca bebelusul este posibil sa se nasca cu un anumit handicap. Daca rezultatul testului arata ca va situati la "risc inalt", adica "screening pozitiv", veti face si un test diagnostic.

Acest lucru insa nu inseamna in mod obligatoriu ca ceva e in neregula cu bebelusul dumneavoastra.

Testele diagnostic
Testele diagnostic arata daca bebelusul dumneavoastra are sau nu un anumit handicap suspectat de testul screening.

Toate testele diagnostic insa, cu exceptia anomaliilor detectate prin ecografie, implica si recoltarea unor probe direct din uterul mamei.

De aceea, ele implica si un risc crescut de avort, mai ales daca sarcina este in primul trimestru sau au mai fost episoade de risc de avort spontan la mama.

Iata mai jos o lista a tipurilor de teste screening:

Testul HIV
Intre saptamana a 11-a si a 13-a de sarcina se face de regula testul HIV (Virusul Imunodeficientei Umane).

HIV poate fi transmis copilului in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau prin alaptare, virusul trecand cu usurinta in laptele matern.

Copilul poate fi infectat, chiar daca mama nu prezinta nici un simptom al manifestarii bolii. In cazul in care mama este seropozitiva iar bebelusul nu, se iau toate masurile de precautie pentru a se impiedica transmiterea virusului in timpul nasterii.

Testele sanguine serice
Vi se pot recomanda unul sau mai multe teste sanguine.

Ele sunt foarte utile in depistarea riscului pe care il prezinta mama in a naste un copil care sa aiba sindromul Down sau cu sindrom de tub neural, manifestat prin "spina bifida".

Testul sanguin AFP
Testul are ca scop determinarea unei proteine din organism, numita alfa fetoproteina.

Cu cat nivelul acesteia in sange este mai mare, cu atat creste si riscul ca bebelusul sa prezinte un defect de tub neural.

De asemenea o lista a tipurilor de teste diagnostic:

Ecografia
Ecografia reprezinta un test de rutina si ofera posibilitatea vizionarii fatului pe un ecran, fiind o procedura total lipsita de riscuri.

Un gel este intins pe suprafata abdomenului, peste care este plimbat, usor, un instrument numit trasnductor, care receptioneaza si transmite undele sonore emise de catre fat.

O conditie necesara inainte de ecografie este consumul de lichide, pentru umplerea vezicii urinare si buna vizionare a pozitiei fatului.

Tomografia nucala
Intre 11 si 14 saptamani de sarcina este posibil sa vi se sugereze sa faceti o tomografie nucala(a cefei), pentru a se putea aprecia riscul de existenta a sindromului Down.

Investigatia masoara acumularea de lichid la nivelul cefei, care este in cantitate mai mare la sindromul Down.
Teste screening si de diagnostic in timpul sarcinii


Amniocenteza
Efectuata de regula in saptamana a 16-a de sarcina, cu ajutorul ei se poate depista sindromul Down si "spina bifida".

Este rareori ceruta de medici, deoarece riscul de avort este mare, de 1:100. Investigatia se cere cand exista un istoric de sindrom Down in familie iar testul screening iese pozitiv.

Se efectueaza introducand un ac gol pe dinauntru in uter, prin peretele abdominal, ac ce recolteaza proba de lichid amniotic.

Cordocenteza
Investigatie de diagnostic, cordocenteza, sau recoltarea de sange fetal, este realizata doar in centre speciale.

Riscul de avort este de 1-2 % si dezvaluie posibile afectiuni cromozomiale si sanguine ale fatului.

Articole recomandate

Pregatirea pentru sarcina in 6 zile Pregatirea pentru sarcina in 6 zile
Esti pregatita sa devii mamica. Iata ce trebuie sa faci cu 6 zile inainte de data conceptiei. Afla mai multe despre primul trimestru de sarcina pe  calculator sarcina . Ziua 1: Renunta la anticonceptionale  Daca doriti sa deveniti mama va trebui sa intrerupeti orice forma de prevenire a
Un nou serial la Minimax, Talking Tom si prietenii lui Un nou serial la Minimax, Talking Tom si prietenii lui
De luni până vineri, de la ora 16:00, micii telespectatori vor face cunoștință cu cel mai inventiv grup de prieteni, alături de care vor învăța totul despre lumea aplicațiilor de succes Minimax a adus un nou serial pentru micii telespectatori,
Liber la joaca dupa relaxarea restrictiilor. Ce activitati sunt recomandate Liber la joaca dupa relaxarea restrictiilor. Ce activitati sunt recomandate
Copiii si parintii asteapta, deopotriva, sa poata iesi mai mult in aer liber dupa relaxarea restrictiilor impuse in starea de urgenta provocata de pandemia COVID-19. Eliminarea obligativitatii de a iesi din casa doar pentru cumparaturi de stricta necesitate ori pentru a merge la serviciu va scoate
Primele simptome de sarcina Primele simptome de sarcina
In timp ce testele de sarcina si ecografiile sunt singurele modalitati de a determina daca sunteti gravida, exista si alte semne si simptome pe care le puteti analiza.  Primele semne ale sarcinii  sunt mai mult decat o perioada ratata. Acestea pot include, de asemenea, varsaturi,
Calendarul inscrierilor la gradinita 2020-2021, publicat de Ministerul Educatiei Calendarul inscrierilor la gradinita 2020-2021, publicat de Ministerul Educatiei
Calendarul inscrierilor la gradinita pentru anul scolar 2020-2021 a fost publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei. Inscrierile la gradinita 2020 debuteaza cu reinscrierea copiilor care urmeaza deja invatamantul prescolar. Parintii micutilor care acum sunt grupa mica sau grupa