Skip to article

Testul de sarcina - ghid de utilizare

Testul de sarcina - ghid de utilizare
Ti-a intarziat putin ciclul, ai senzatia de sani umflati: crezi ca esti insarcinata ? Pentru a fi sigura, fa-ti un test urinar de sarcina. E simplu de facut si cu fiabilitate 99%. Iata cateva explicatii despre modul de functionare si utilizare a testului de sarcina!

Testul de sarcina - cum functioneaza?

Fie ca se prezinta sub forma de banda, caseta sau stilou, testul de sarcina contine anticorpi ce permit detectarea in urina a prezentei unui hormon specific sarcinii, gonadotropina corionica sau beta-hCG.

Acest hormon este secretat de celulele ovulului fecundat pentru a-l ajuta sa se implanteze si sa ramana fixat de membrana uterina. Tot acest hormon mentine secretiile ovariene pentru a impiedica revenirea ciclului menstrual.

Cantitatea de beta-hCG se dubleaza la fiecare 2-3 zile in primele 6 saptamani de sarcina, iar o parte este eliminata prin urina.

Cand se poate face testul de sarcina ?

Hormonul beta-hCG se detecteaza dupa ziua a 8-a de la fecundare. Cel mai bine e sa astepti 10 zile dupa raportul sexual neprotejat sau cateva zile de intarziere presupusa a ciclului (minimum trei zile). In acest moment nivelul de hCG este destul de ridicat in urina pentru a fi detectat.

Fa testul de urina dimineata, imediat dupa ce te trezesti, deoarece atunci urina este cea mai concentrata.

Cum il utilizezi?

Totul depinde de modelul de test utilizat. Testele in forma de stilou se pun direct sub jetul de urina, in timp ce acelea sub forma de banda sau caseta necesita utilizarea unei pipete si a unui recipient curat de colectare a urinei.

Dupa 5 minute, raspunsul apare sub forma unor dungi colorate: 2 dungi daca testul e pozitiv si 1 daca nu esti gravida. Rezultatele se citesc la 5-10 minute dupa realizarea testului.

Astazi, unele teste de sarcina sunt capabile si sa indice cat de avansata este sarcina.

Sunt fiabile?

Testele urinare sunt fiabile in proportie de 99%, atunci cand sunt utilizate corect. Insa diagnosticul de sarcina se confirma intotdeauna prin analiza de sange. Doar aceasta poate calcula corect concentratia de hCG si indica cu precizie data fecundarii ovulului. In sange, concentratia de 25 unitati de hCG, ce permite diagnosticarea sarcinii, este atinsa dupa a 6-a zi de fecundatie.

Cat costa un test de sarcina?

Testele de sarcina costa de la 7 lei pana la 20 lei, in functie de tip si de firma producatoare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative