Skip to article

Top 10 reguli pentru a minimiza riscul de avort

Top 10 reguli pentru a minimiza riscul de avort
Riscul de avort trebuie intotdeauna luat in consideratie odata ce se afla despre instalarea sarcinii.

Pierderea unei sarcini afecteaza cuplul care se simte adesea vinovat pentru acest eveniment dramatic.


O parte dintre factorii care duc la un avort sunt cauzati de anomalii cromozomiale asupra carora parintii nu au control. Alti factori, insa, pot fi controlati, astfel incat este important ca viitoarea mamica sa stie ce nu trebuie sa faca in timpul sarcinii, pentru a reduce riscul unui posibil avort.


1. Nu fuma

Studiile arata ca riscul unui avort creste cu cat femeia insarcinata fumeaza mai mult, atat in ceea ce priveste fumatul in sine, cat si in ceea ce priveste fumatul pasiv.

2. Nu consuma alcool si cofeina in mod exagerat

Alcoolul si cofeina sunt contraindicate in perioada sarcinii. O bautura alcoolica consumata de doua ori pe saptamana dubleaza riscul de avort. Mai mult de 4 cesti de cafea pe zi sau alte bauturi pe baza de cofeina cresc sansele de a pierde sarcina.

3. Substante nocive si radiatii

Viitoarele mamici ar trebui sa stea departe de locurile in care exista un nivel inalt de radiatii sau unde sunt prezente substante otravitoare precum arsenic, plumb, formaldehida etc.

4. Lovituri ale abdomenului

Abdomenul este cel mai vulnerabil loc pentru o femeie insarcinata, astfel incat el trebuie ferit de socuri si lovituri. Este contraindicat sa se practice sporturi sau activitati care pot duce la caderi si traume.

5. Medicamente

Pe toata perioada sarcinii si in perioada in care incerci sa concepi un copil trebuie sa consulti un doctor pentru a sti care sunt medicamentele pe care le poti lua. Unele substante sunt asociate cu anomalii ale fetusului si pierderi de sarcina.

6 Lipsa acidului folic

Administrarea de acid folic inainte de conceperea copilului previne defecte ale fetusului si scade riscul unui avort. O dieta sanatoasa, bogata in acid folic, ajuta in buna desfasurare a unei sarcini normale.

7. Infectii

Viitoarele mamici trebuie sa se protejeze in timpul sarcinii, atunci cand activeaza in medii purtatoare de microbi. Munca in spitale, scoli, gradinite, servicii de urgenta sau in alte astfel de medii poate fi riscanta deoarece exista microbi care odata ce infecteaza organismul mamei pot trece la copil.

8. Statul in picioare

Cand o femeie insarcinata munceste multe ore in picioare, se poate ca starea ei de sanatate sa se agraveze. De la probleme cu spatele la riscul de a pierde sarcina, orele petrecute in picioare si lipsa odihnei constituie elemente care nu trebuie ignorate. Daca trebuie sa munceasca, este recomandat ca o femeie insarcinata sa desfasoare o activitate stand jos.

9. Zgomot, oxigen, vibratii

Pe parcursul sarcinii este nerecomandat ca femeia insarcinata sa-si petreaca mult timp in locuri cu un nivel ridicat de zgomot. Mediile cu un nivel scazut de oxigen, precum cel acvatic (scufundari) sau calatoria cu avionul pot sa dauneze sarcinii si sa provoace avort sau nastere prematura.

10. Temperatura

Conform unor studii, petrecerea a mai multor ore la temperaturi de peste 38.5 grade Celsius in primele 12 saptamani de sarcina poate sa duca la defecte ale fatului. Dupa aceasta perioada, femeile insarcinate care isi petrec timpul in medii cu temperaturi ridicate risca sa nasca prematur. De aceea este important ca temperatura ambientala sa fie una moderata.

Autor: Elisa Costache

Sursa foto: jarretmorrow.com

Articole recomandate

Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra