Skip to article

Totul despre cezariana

Totul despre cezariana
Chiar si cel mai bine planificat travaliu poate sa nu decurga conform planului, mai ales in cazul mamelor aflate la primul copil. Se poate intampla sa obosesti sau sa fie nevoie ca bebelusul sa se nasca mai repede. Trebuie sa ai in vedere posibilitatea unei cezariene sau a nasterii cu forcepsul.

Cateodata, cezariana este absolut necesara pentru a extrage bebelusul. Unele femei apeleaza la aceasta metoda de a naste, deoarece le este frica sa nasca natural sau au alte motive. Chiar daca este vorba despre o interventie frecventa, nu trebuie folosita prea des si se face la recomandarea medicului.

In ce caz se face cezariana?

Este indispensabila atunci cand viitoarea mama are bazinul prea stramt pentru a putea permte trecerea bebelusului. In acest caz, starea ei de sanatate nu-i permite o nastere.

O alta situatie deosebita este in cazul afectiunilor cardiace sau de toxemie gravidica.

Cezariana trebuie facuta atunci cand copilul prezinta placenta proevia, placenta este chiar in fata colului si impiedica iesire fatului.

In caz de suferinta fetala, de vreo problema de cordon sau daca nasterea este prea lunga si pune in pericol functiile vitale ale bebelusului se recurge la operatia cezariana.

Un alt motiv il prezinta cand fatul da semne de suferinta puternica, acest lucru este evident daca ritmul cardiac se incetineste sau se estompeaza cu fiecare contractie si, mai grav, intre contractii.

Copilul este extrem de mare sau exista o anumita disproportie cefalo-pelviana, in care capul copilului este mai mare decat cavitatea pelviana.

Daca copilul trebuie scos mai devreme si inductia sau travaliul normal constituie un risc inutil pentru copil sau pentru mama.

Se recurge la cezariana si atunci cand: exista O infectie serioasa a vaginului, cum ar fi un prim atac de herpes genital, cand colul nu se dilata, cand copilul nu poate fi scos nici cu forcepsul, cand exista o serioasa incompatibilitate de RH.

In ce consta interventia?
Totul despre cezariana


Operatiile cezariene sunt de regula facute sub anestezie epidurala sau spinala, care sunt mai sigure decat o anestezie generala, iar pentru tine si copil acest lucru inseamna ca vei fi constienta pe durata procedurii.

Poti sti cu saptamani intregi sau numai cu cateva zile inainte daca ti se va face o operatie cezariana. Acest fenomen se numeste si cezariana electiva. Vei fi internata in spital intr-o anumita zi, iar daca intri spontan in travaliu, tot acestei proceduri vei fi supusa.

In anumite cazuri, operatiile cezariene sunt executate ca masuri de urgenta, cand este imperativa nasterea rapida a copilului.

Chirurgul care efectueaza cezariana trebuie sa fie experimentat. Se face o incizie la nivelul pielii, apoi a diferitelor tesuturi, pana se ajunge la uter. Acesta este deschis in partea cea mai fina. In cateva secunde, se scoate lichidul amniotic si se extrage bebelusul legat de cordonul ombilical, legat si de placenta, care va fi, de asemenea, evacuata foarte repede din uter. Intre incizia pielii si nastere, trec in jur de zece minute.

A doua etapa, cea de inchidere a diferitelor tesuturi, necesita o perioada mai mare de timp, in jur de treizeci de minute. Atele vor fi indepartate cateva zile mai tarziu.

Incizia lasa vreo cicatrice?

Chirurgii obstetricieni, cu exceptia cazurilor de extrema urgenta, fac o incizie supranumita "incizia lui Pfannenstiel": orizontala, deasupra parului pubian, astfel incat, mai tarziu, cicatricea sa nu mai fie vizibila. Cusutul si refacerea sunt esentiale si trebuie efectuate cu mult calm. De altfel, forta uterului depinde in mod special de calitatea acestor cusuturi. Toate acestea vor permite sau nu o noua sarcina si o nastere pe cale naturala.

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat