4 investigatii medicale pe care e bine sa le faci daca esti insarcinata

history_edu redactia ele.ro calendar_month 10 Nov 2021, 14:03
Sănătatea mamei, pe toată perioada sarcinii, este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a bebelușului. Așadar, dacă ai ales să rămâi însărcinată sau dacă sarcina a venit pe nepregătite, atunci este bine să știi că investigațiile medicale sunt foarte importante pentru a avea un copil sănătos.
1. Controlul ginecologic
Un control la medicul ginecolog este esențial încă din primul trimestru de sarcină, deoarece acesta îți poate confirma dacă sarcina se dezvoltă așa cum trebuie. Medicul va realiza în primul rând o ecografie și te va întreba câteva detalii legate de conceperea sarcinii, pentru a-ți spune cu exactitate când este termenul nașterii. Este bine să mai știi că această ecografie se realizează de 4 ori, pe toată perioada sarcinii. Una efectuată în prima lună, urmând și celelalte în următoarele 3 trimestre. În plus, ultima ecografie este foarte importantă în sarcină, deoarece medicul identifică cu exactitate poziția copilului, stabilind corect abordarea terapeutică prin care se va naște copilul, fie natural, fie prin cezariană.
2. Control periodic la stomatolog
Medicii stomatologi ne sfătuiesc ca înainte de a planifica o sarcină să mergem să realizăm un consult de specialitate și o radiografie dentară panoramică. În acest fel te asiguri că nu ai probleme stomatologice ori tratezi afecțiunile existente, împiedicând astfel agravarea lor pe timpul sarcinii și implicit apariția durerii. Ce faci însă dacă ești însărcinată și se întâmplă să te confrunți cu dureri de măsea ori de dinți? Ei bine, este esențial să știi faptul că există soluție, iar acest lucru se poate afla doar mergând la un medic stomatolog.
De multe ori, durerea semnalează o afecțiune care se poate transforma rapid în urgență stomatologică, motiv pentru care trebuie să mergi cât mai repede la dentist. Potrivit Dr. Leahu, durerea de măsea apare de cele mai multe ori atunci când igiena orală nu este realizată corespunzător, ceea ce duce la carii dentare și infecții ce pot ajunge la nervul dintelui. Mergând din timp la stomatolog, durerea se va trata rapid și astfel vei putea sta liniștită pe toată durata sarcinii. Rutina de îngrijire a danturii joacă și ea un rol important în menținerea unei sănătăți orale bune și prevenirea afecțiunilor dentare, la fel și alimentația. Este bine să mănânci legume și fructe proaspete, ce sunt bogate în calciu și vitamine.
3. Analize de sânge
În urma unui consult ginecologic, medicul îți spune toate informațiile de care ai nevoie. Pe lângă evaluarea clinică, acesta îți transmite să faci și o serie de analize de sânge pentru a afla dacă starea ta de sănătate este una bună. Conform KidsHealth, aceste analize medicale constau în verificarea anemiei și a problemelor de coagulare, informații necesare despre ficat și rinichi, precum și analizele hormonale.
4. Test screening pentru copil
Mulți părinți vor să afle din timp dacă copilul va fi sănătos, apelând la testele screening. Acestea se folosesc de către medicii specialiști pentru identificarea problemelor cu care s-ar putea naște unii copii. De asemenea, testele se pot realiza fie în primul trimestru de sarcină, fie în al doilea, prin efectuarea unor analize medicale din sângele mamei. Un lucru foarte important la realizarea acestui test este că medicul poate identifica dacă copilul va suferi de sindromul Down.
Așadar, dacă ai în plan să rămâi însărcinată, ia în calcul cele menționate mai sus și discută deschis cu medicul tău despre stilul de viață pe care este recomandat să îl ai pe toată perioada sarcinii. De asemenea, este bine să ai în vedere și o alimentație sănătoasă, dar și timp pentru odihnă.
Sursă poză: pexels.com