CryoSave, lider european in domeniul celulelor stem, lanseaza in Romania noul kit de recoltare NATALITY
Stocarea celulelor stem recoltate din sangele si tesutul cordonului ombilical al nou-nascutului este o procedura din ce in ce mai utilizata. Aceasta oportunitate nu este valoroasa numai pentru copil insusi, dar creste si posibilitatea de a trata un membru al familiei care ar avea nevoie de un transplant de celule stem si nu le poate utiliza pe ale sale.
De ce sa pastrez celulele stem?
Numarul de probe de celule stem recoltate din sangele si din tesutul cordonului ombilical ale nou-nascutilor la nastere este in crestere in randul familiilor din intreaga lume.
Banca Cryo-Save, ofera aceste servicii pentru urmatoarele motive:
- Celulele stem stocate la nastere sunt considerate "mai tinere", mai rezistente la infectii si mai eficiente in tratamente decat cele recoltate din organismul adult in decursul vietii. Celulele stem recoltate din sangele si din tesutul cordonului ombilical furnizeaza o sursa promitatoare si superioara de celule tinere.
- Compatibilitatea cu propriile celule stem este garantata.
- Si rudele ar putea beneficia de aceste probe, fiind compatibilitate in raport de peste unu la patru, cand se analizeaza posibilitatea transplantului de la donatori partial compatibili.
- Dupa stocarea probelor in banca, acestea sunt disponibile imediat.
- Probele raman in proprietatea copilului, sub tutela parintilor.
- Sangele din cordonul ombilical este o sursa de celule stem acceptata deja uzual, indeosebi in cazul bolilor maligne si nemaligne care au fost pana acum tratate prin transplant de maduva osoasa (BM).4
- Celulele stem mezenchimale si endoteliale din tesutul cordonului ombilical sunt promitatoare in domeniul terapiei cu celule stem si a regenerarii tesuturilor.5
Celulele stem sunt prea valoroase pentru a fi distruse.
Dupa nastere, se estimeaza ca in proportie de 90-95% sangele si tesutul cordonului ombilical sunt aruncate, fiind considerate deseuri.
Cryo-Save are convingerea ca stocarea sangelui si tesutului din cordonul ombilical este esentiala si ca trebuie stocate, fie la o banca familiala privata de celule stem, fie prin punere la dispozitie intr-o banca publica sau donarea pentru cercetare. Credem cu tarie ca aceste celule sunt prea importante si nu trebuie risipite.
Noul Kit de recoltare NATALITY a imbunatatit substantial trusele de recoltare, in acord cu cerintele internationale FACT (Fundatia pentru Acreditare Terapie Celulara) - cea mai prestigioasa autorizatie europeana in domeniul celulelor stem - si AABB (Asociatia Americana a Bancilor de Celule Stem).
Probele de celule stem pot fi utilizate de clinici cu renume in tratamente specifice, cu conditia ca aceste probe sa dovedeasca prin autorizatiile bancilor ca au folosit tehnologie, substante si proceduri acceptate si dovedite stiintific. Desi sunt multe banci de celule stem in Europa, putine dintre ele se pot lauda cu acreditari specializate, cum sunt AABB, FACT sau GMP. Chiar si kitul de recoltare si transport contine un sistem steril de clasa II cu marcajul Comitetului European.
Pastrarea temperaturii constante si optime a probelor pe timpul transportului poate face diferenta intre o proba stocata cu succes sau nu. Kitul NATALITY a fost conceput in mod exclusiv pentru CryoSave, avand calitatea de a pastra probele recoltate din cordonul ombilical in maxima siguranta, avand un sistem unic de autoracire.
Frederic Amar, Presedintele CryoSave, a comentat:
"CryoSave, principala unitate internationala de procesare si criogenare de celule stem si cea mai mare banca de celule stem din Europa, continua sa isi sporeasca acoperirea fortei de reprezentare in toata lumea. Lansarea unui inovator si imbunatatit Kit de recoltare si transport al probelor in Romania consolideaza comunicarea directa cu clientii finali. Exista deja multe boli care pot fi tratate prin utilizarea celulelor stem, iar numarul tratamentelor se afla in crestere. CryoSave a stocat probe criogenate din peste 70 de tari de pe sase continente, detinand facilitati ultra-moderne de procesare si depozitare in Belgia, Elvetia, Germania, Dubai, Africa de Sud si Portugalia. Pachetele de servicii CryoSave includ tehnologie si metode unice de transport, procesare si stocare, care ne permit sa oferim produse de calitate celor 268.000 de familii care ne-au ales."
The Cell Factory, divizia de C&D a grupului, isi concentreaza atentia pe o parte importanta din activitatile sale de medicina regenerativa in cercetarea oportunitatilor de testare clinica pentru tratarea paraliziei cerebrale si a altor tulburari neurologice.
Dezvoltarea unor tehnologii noi pentru bio-producerea celulelor stem din sangele cordonului ombilical si din tesutul acestuia va juca un rol esential in viitoarele abordari terapeutice.
Sangele cordonului ombilical a fost folosit cu succes in tratarea a mai mult de 70 afectiuni diferite, incluzand aici cateva cancere, boli de sange si deficiente imune. Este cazul leucemiilor, siclemiei (anemia cu celule in secera), anemiei aplastica, talasemiei, bolii Hodgkin si limfomului non-Hodgkin.
Transplantul cu celule stem din sangele ombilical este, de asemenea, folosit pentru tratarea unor afectiuni mai putin cunoscute, inclusiv afectiuni metabolice cu potential fatal pentru copii (boala Krabbe sau sindromul Sanfilippo).
Se studieaza posibilitatea efetuarii de transplant de celule stem in cazul paraliziilor cerebrale, leziunilor cerebrale pediatrice si a diabetului de tip 1 (sau diabet juvenil, cum era cunoascut inainte).
E bine de mentionat ca in multe cazuri - multe dintre cancerele la copii, spre exemplu - este mai bine sa NU tratam copilul cu propriile celule stem. Este posibil ca celule stem ale copilului bolnav sa poarte acelasi material genetic care a declansat boala, ceea ce inseamna ca s-ar transplanta premisele revenirii bolii.
Daca un copil cu leucemie, de exemplu, ar fi tratat cu propriile celule stem, boala poate reveni intrucat sangele transfuzat contine codul genetic care a provocat leucemia. In acest caz, cel mai bun donator pentru transplant ar fi fratele sau sora pacientului, acesta fiind motivul pentru care parintii decid stocarea celulelor stem din cordonul ombilical in banci private. (Majoritatea fratilor, insa, nu sunt perfect compatibili: se estimeaza ca doar 25% dintre frati sunt compatibili, 7 din 10 oameni fiind nevoiti sa caute un donator in afara familiei).
Insa, atunci cand doctorii spera ca celulele stem pot regenera tesutul afectat din corp, celulele propriului corp sunt ideale. Intrucat sunt 100% compatibile, nu exista riscul ca organismul pacientului sa respinga celulele stem transplantate, sa reactioneze impotriva lor. Cu toate acestea, in revista Pediatrics din ianuarie 2007 a fost prezentat un caz al unui copil care s-a imbolnavit de leucemie si i-au fost transplantate celulele stem propii recoltate la nastere, urmand ca la 5 ani de la interventie copilul sa fie complet sanatos.
O singura unitate de celule stem recoltata din cordonul ombilical nu este de ajuns pentru transplant in cazul unui pacient adult. In plus, cercetatorii inca nu au reusit sa multiplice numarul de celule stem dintr-o unitate recoltata. Insa transplantul ar putea fi incununat de succes daca s-ar combina 2-3 unitati de sange ombilical de la donatori diferiti, neinruditi.
Daca decizi sa faci mai multi copii, ia in considerare recoltarea de celule stem pentru fiecare dintre ei, crescand astfel sansele de a le putea folosi pentru unul dintre membrii familiei. Fiecare dintre copiii tai are 25% sanse de a fi compatibil cu celulele stem recoltate la nasterea fratelui sau, sansele acestora crescand cu fiecare frate nou.
La Universitatea din Texas medicii studieaza posibilitatea utilizarii propriilor celule stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarealeziunilor cerebrale, iar cei de la Universitatea din Georgia cerceteaza modalitatea prin care acestea pot fi folosite pentru tratarea paraliziilor cerebrale. Cercetari promitatoare indica faptul ca celulele stem vor putea fi folosite pentru tratarea afectiunilor precumdiabetul, leziunile la nivelul coloanei vertebrale, afectiunilor cardiace, infarcturilor si dereglarilor neurologice precum scleroza multipla.Multe dintre studiile intreprinse au avut loc pe animale, iar rezultatele sunt intr-o faza incipienta.
Progrese apar zilnic, majoritatea oamenilor de stiinta fiind foarte optimisti cand vine vorba despre succesul obtinut si viitor. Se doreste ca pacientii din toata lumea sa poata, intr-o buna zi, beneficia de tratarea afectiunilor prin transplantul cu propriile celule stem din cordonul ombilical.
Stiati ca?...
Primul transplant reusit de celule stem a avut loc in 1988, cand medicii au folosit mostra de sange din cordonul ombilical a unui nou-nascut pentru tratarea anemiei Fanconi (anemie severa care cauzeaza deficiente scheletice) de care suferea fratele sau de 5 ani.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Vrem mai mult timp liber
- person
"banii nu altceva decat o forma de sclavie impersonala,in locul vechii sclavii persoanle"