Din ce în ce mai multi tineri adulți și adolescenți se simt nefericiți, deprimați și intristati - aceasta este tendința alarmantă pe care au arătat-o sondajele efectuate în rândul tinerilor în ultimii ani. Conform celor mai recente cifre, la adolescenții și adulții tineri de astăzi a existat o creștere dramatica a tulburărilor de dispoziție și a stresului psihologic.
Psihologul JM Twenge în problemele tinerilor adulți și adolescenți, de la Departamentul de Psihologie al Universității de Stat din San Diego, împreună cu colegii săi, au studiat și analizat cu atenție datele din Studiul Național privind consumul de droguri și sănătate și au găsit îngrozitoare. cifre:
A fost o creștere de 52% a tulburărilor de dispoziție, a gândurilor depresive și, în consecință, a rezultatelor orientate spre sinucidere în rândul adolescenților (de la 12 la 17 ani); și o creștere de 63% în rândul adulților tineri (între 18 și 25 de ani).
Din fericire, persoanele de peste 26 de ani nu se raportează la aceste cifre. JM Twenge și colegii sai susțin că există 2 factori moderni de vină pentru acest lucru:
- Creșterea comunicării electronice
- O scădere a duratei de somn
Social media si platformele de mesagerie ori alte mijloace ale lumii digitale afectează o persoană în creștere într-o măsură mult mai mare decât credem. Cantitatea de comunicare reală pare să fi atins deja minimul, copiii își petrec tot timpul liber discutând cu prietenii online sau urmărind videoclipuri pe YouTube, al căror conținut ar putea fi și motivul tulburărilor lor de dispoziție și al sentimentelor de nefericire.
Deoarece timpul petrecut online zboară foarte repede, este tot mai greu să lase deoparte gadgeturile și să se culce la timp. Drept urmare, adolescenții au început să-și reducă regimul de somn pentru a nu rata ceva important online. Cu toate acestea, este binecunoscut faptul că un somn bun ajută organismul să se reîncarce, îi conferă puterea de a îndeplini sarcini intelectuale mai bine și de a avea energie.
Monitorizarea activităților web ale copiilor noștri și reducerea timpului petrecut online pot ajuta la menținerea sănătății mentale a părinților, precum și la copii. Din fericire, majoritatea smartphone-urilor au opțiuni speciale care le permit părinților să limiteze timpul de ecran al copiilor lor, să monitorizeze conținutul pe care îl urmăresc și să controleze accesul general la activitățile online. De asemenea, există o serie de aplicații care pot ajuta părinții și cu acest lucru.
Mai mult, părinții ar trebui sa gaseasca întotdeauna timp pentru a-i intreba despre ceea ce in fiecare zi și de a le arăta sprijin, înțelegere și empatie atunci când este nevoie. Foarte multi copii ajung sa isi petreaca mult timp online din cauza unei lipse de atentie din partea parintilor.
S-ar putea ca copiii să încerce să îndeplinească o lipsă de atenție din partea părinților, rămânând online în continuu? Poate că noi, ca părinți, am început să ne limităm mai întâi timpul online, pentru a face mai fericită generația în creștere?