Skip to article

FREE SCHOOL - Educatie democratica. Un mediu in care copiii pot creste liberi si fericiti

FREE SCHOOL - Educatie democratica. Un mediu in care copiii pot creste liberi si fericiti FREE SCHOOL – Educatie democratica. Un mediu in care copiii pot creste liberi si fericiti
Motto Free School: TAKE CARE OF YOUR FREEDOM AND EVERYBODY'S FREEDOM

Intr-o era in care se doreste schimbare pe toate planurile, isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult si pe sectiunea educatiei, conceptul de ALTERNATIV. Diversitate in educatie, descoperirea calitatilor unui copil si explorarea lor, centrarea pe copil, oferirea unui spatiu cat mai prietenos si nu in ultimul rand calitatea educatorului/profesorului, sunt unele dintre cele mai importante aspecte cand vine vorba de sistem alternativ in educatie.

Free School se doreste a fi ceea ce noi numim educatie democratica, libera. Denumirea de "scoala" este probabil prea mult spus, pentru ca ceea ce Free School ofera este departe de conceptul de "scoala" asa cum il stiam noi.

Educatia democratica este un ideal de invatamant in care democratia este atat un scop, cat si o metoda de instruire. Ea aduce educatiei valori democratice si poate introduce auto-determinare intr-o comunitate, precum si valori ca dreptate, respect si incredere.

Free School (facebook.com/FreeSchoolRomania ) este un loc democratic, auto-guvernator in care adultii si copiii au drepturi egale. Filozofia Free School este de a permite libertate fiecarui individ spre a-si descoperi telul in viata, si de a manifesta interes in cladirea pas cu pas a acestui drum. Simplul fapt ca faci parte dintr-o cumunitate in care ai un cuvant de spus si in care gasesti indrumare atunci cand ai nevoie, te responsabilizeaza ca individ si mareste increderea in sine.

Free School (freeschool.ro) ofera un mediu in care copiii pot creste fericiti si liberi, unde pot descoperi si invata natural, fara presiuni, fara limite si fara concurenta.

Free School este un loc in care segregarea pe varste nu exista, asa ca aici poti gasi copii de varste diferite, invatand unii de la ceilalti exact ca intr-o mare familie.

Activitatile pe care copiii le aleg, pot avea loc afara in aer liber, fie in sala, punandu-se accent pe conxiunea directa cu mediul si/sau ceilalti copii/adulti.

In functie de varsta si de propriul interes pentru o anumita activitate, copiii sunt liberi sa participe sau nu la prezentarea ei, avand libertatea de a-si gestiona propriul timp.

Totodata copiii invata cum sa comunice eficient, empatic, atenti la sentimentele lor si ale celorlalti din jur. Ei ajung sa deprinda foarte repede abilitati de negociere si compromis, nu in ultimul rand sa-si asume responsabilitatea pentru faptele lor. Bunul simt si grija pentru libertatea lor, a copiilor, si a celor din jurul lor sunt singurele reguli aplicate in educatia democratica.

Concepul Free School s-ar defini in linii mari ca fiind un loc unde educatia se reinventeaza, unde copilul se simte ca acasa prin continuitatea mediului familial, unde se intalneste cu prietenii sai, ca impreuna sa mearga in fiecare zi pe acest fir al vietii numit CUNOASTERE/DESCOPERIRE prin experiment si prin propriile trairi. Alaturi de ei, sunt indrumatorii - adulti cu diferite pregatiri gata sa-si ofere ajutorul si cunostintele dobandite - care fac parte si ei din categoria de prieteni ai copiilor de la Free School.

In functie de varstele copiilor, se organizeaza activitati special concepute pentru a veni in intampinarea dezvoltarii lor cat mai natural cu putinta, fara presiuni, fara recompense si concurenta.

Free School fiind un loc auto-guvernator, saptamanal, se tine intalnirea de grup la care participa toti membri staff si copiii. Aici are loc stabilirea bunului mers al lucrurilor, stabilirea limitelor, a regulilor (urmate de catre toti participantii, fie copil sau staff), a cursurilor, activitatilor, dar si problemele ce apar pe parcurs - remediere de conflicte, certuri intre copii si rezolvarea lor. Tot ce se dezbate in cadrul acestor intalniri saptamanale se finalizeaza prin supunere la vot a deciziei luate si punerea ei in caietul de reguli Free School pentru a fi urmate.

Spatiul Free School este amenajat cu suflet, imobilul are o suprafata de 280 mp si beneficiaza de o curte generoasa de 300 mp, departe de zgomotul si poluarea orasului, la 2 km de centura de Vest a Bucurestiului, in Dragomiresti Vale Str. Narciselor Nr. 1 Ilfov 077095. La noi se ajunge fie cu masina personala, fie cu maxi-taxi de la statia de metrou Gorjului.

"Free School este mai intai de toate, un proiect de suflet. Este un loc special creat pentru fata mea Emma Antonia (3 ani la momentul asta). Un loc in care ea, impreuna cu prietenii ei sa vina si sa-si petreaca timpul, jucandu-se si invatand lucruri frumoase", declara Ramona Rac-Hristov, fondatoarea Free School.

"Dar sa va povestesc cate ceva despre mine si cum am ajuns la idea de Free School. Am scris chiar si un articol pe blog, in martie 2013 despre scoala libera, scoala democratica, unde pomeneam de un film care a stat la baza articolului.

Fimuletul in cauza, era despre Subdury Valley School si a fost suficient pentru a-mi schimba total modul de a privi educatia. Tot din acelasi context, foarte putin diferit este si Summerhill . Fondata in 1921 de A.S. Neil continua si in zilele noastre sa fie un model pentru educatia democratica. Summerhill este probabil cea mai cunoscuta alternativa de scoala libera, democratica.

Ambele promoveaza libertatea in modul de a acumula cunostinte cat si libertatea de a alege singur ce/cum/cat invat.

Mi-a luat ceva, din acel moment si pana acum sa incep acest proiect, dar consider ca toate hotararile pe care le iei in viata au scopul si oranduiala lor. Asa ca, in luna Septembrie 2014 mi-a dat demisia de la actualul job, de care ma lega un trecut de 6 ani cu multe realizari, diplome si posturi cu denumiri sofisticate, si mi-am urmat visul.

Pentru ca Free School este un vis pentru foarte multi dintre noi.

Imaginati-va un loc al copiilor in adevaratul sens al cuvantului, un spatiu in care ei fac regulile si ei hotarasc bunul mers al lucrurilor.

Unde sunt lasati liberi sa aleaga ce vor sa faca intr-o zi, daca vor sa faca o activitate sau nu, sau pur si simplu sa se joace. Neexistand segregare pe varste, ei invata unii de la altii in mod natural. Bunul simt si grija pentru libertatea ta si a celor din jurul tau fiind singurele reguli stricte.

Va las in continuare cu o prezentare marca Sudbury Valley School si Summerhill si o parte din activitatea Free School
"

Articole recomandate

Provocarile din primul an de viata al bebelusului Provocarile din primul an de viata al bebelusului
Primul an ca părinte, în special la primul copil este un an plin de provocări. Oricât de mult ne-am pregăti, sunt momente care se întâmplă pentru prima oară. Familia si prietenii ne ofera sfaturi din propriile lor experiențe sau din ce au mai auzit
Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse
Un sondaj al Editurii Didactica Publishing House, realizat in luna septembrie arata ca 96% dintre cadrele didactice considera importanta si foarte importanta folosirea unei platforme educationale in contextul actual al programului educational. Potrivit datelor, si parintii simt nevoia unei astfel
Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati! Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati!
Cadourile pentru bebelusi pot fi foarte dificil de ales, iar atunci cand trebuie sa marchezi un moment special precum prima aniversare sau un botez te poti trezi intr-un adevarat impas. Care este cel mai potrivit cadou pentru un bebelus? Cu siguranta multe dintre noi ne-am pus aceasta intrebare cel
5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina 5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina
Gravidele intreaba: Perioada sarcinii - mai ales daca e vorba despre primul bebe - este una plina de emotii, dar si de temeri, nelamuriri, dileme si intrebari. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari pe care gravidele le adreseaza online. Cum pot sa aflu cand o sa nasc? Numarul de saptamani de
Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela
Una dintre cele mai gresite conceptii in ceea ce ii priveste pe bebelusi este aceea ca pielea lor este asemanatoare, cu particularitati si nevoi similare. Insa, este important de retinut faptul ca nu toti bebelusii au acelasi tip de piele, ceea ce inseamna ca nevoile lor sunt diferite. In acest