Skip to article

Sarmizegetusa - istoria se scrie si azi

Sarmizegetusa - istoria se scrie si azi
"Eroii" Patrulei de reciclare despre care vom vorbi in acest articol continua, astazi, o poveste care a inceput acum 2000 de ani. Elevii Scolii gimnaziale nr. 1 din Sarmisegetuza traiesc intre tehnologiile lumii moderne - computere si telefoane mobile, si cele nouasprezece secole de istorie ale ruinelor capitalei Daciei Romane, "Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa".

Desi atrage calatori de pretutindeni cu notorietatea ei arheologica, Sarmizegetusa nu e doar un obiectiv turistic si o fila de trecut. Este si o comunitate care isi scrie istoria, cu fiecare generatie. Nu doar acum 2000 de ani se petreceau aici ispravi demne de lauda, ci si in zilele noastre.Exemplul nostru? Agentii Patrulei de reciclare a Scolii gimnaziale nr.1 si profesorul coordonator Simona Malaestean si-au inscris comuna in panoplia castigatorilor Patrulei de Reciclare, contribuind la colectarea a mai bine de 5,400 kg de deseuri electrice!

Fii activ, recicleaza selectiv!

"Premiul este rezultatul muncii in echipa realizata de agentii Patrulei, ajutati de colegii lor din scoala si de membrii comunitatii in care traim." este primul lucru pe care il pune in valoare doamna Malaestean.

Lor le apartine si unul din sloganele inspirate ale programului: Fii activ, recicleaza selectiv! Cu acest imbold au mobilizat comunitatea sa le predea peste 5 tone de aparate electrice vechi, baterii si becuri.

Au inteles cat de importanta este colaborarea cu liderii locali si au obtinut sprijinul unor "aliati" pretiosi: Primaria si Consiliul Local Sarmizegetusa, agentii economici din comuna si reprezentantii atelierelor de depanare Radio-TV. Le-au venit in ajutor si ceilalti colegi - un exemplu de solidaritate si spirit civic care spune, inca o data, ca scoala este inima comunitatii.

Au aplicat deci cu succes recomandarile noastre de a mobiliza companiile si institutiile locale. Acum, se bucura cu totii de ceea ce au realizat: premiul cu care au echipat scoala, DEEE-urile de care au eliberat depozitele si gospodariile, natura pe care au protejat-o.

"Reactia pozitiva a membrilor comunitatii fata de mesajul nostru a fost principalul nostru stimulent. Am reusit, pentru bunul mers al lumii, sa ne unim fortele si sa nu mai fim neputinciosi in fata nepasarii celor de langa noi. Toate actiunile organizate de membrii Patrulei au avut farmecul lor si si-au pus amprenta pe formarea unei atitudini corecte fata de mediul inconjurator." ne spune doamna Malaestean, care pune in cuvinte ceea ce speram sa auzim de la toti profesorii coordonatori: "Membrii Patrulei au dat dovada de un adevarat simt civic constientizand faptul ca omul trebuie sa fie educat in spiritul respectului pentru mediul in care traieste.Suntem deschisi la orice provocare ce are drept scop protejarea naturii deoarece poluarea este un fenomen ireversibil, iar reducerea ei este datoria fiecaruia dintre noi."

Asadar, programul educational de mediu Patrula de reciclare si-a indeplinit misiunea si in ceea ce-i priveste pe elevii din Sarmisegetuza. Stiam noi ca putem conta pe cei mai tineri sa-si asume si sa promoveze grija fata de natura si simtul responsabilitatii fata de modul cum ne debarasam de deseuri!

Agentii Patrulei din Sarmisegetuza au cu ce sa se laude toata vara. In acelasi timp, se pregatesc ca, din septembrie, sa se reinscrie in noua editie a Patrulei de reciclare. Isi vor depasi recordul?Ramane de vazut. Noi le tinem pumnii si speram ca exemplul lor sa ii stimuleze pe toti ceilalti participanti din judet.

Pana atunci, insa, precum Sheherezada, mai avem multe povesti de spus

Aici puteti urmari mai multe despre Patrulele de Reciclare din Transilvania.Alte articole despre
rorec

Articole recomandate

Lumea ideala si reciclarea deseurilor electrice - O viziune in miniatura a Patrulei de la Centrul de zi DGASPC din Giulesti, Bucuresti Lumea ideala si reciclarea deseurilor electrice - O viziune in miniatura a Patrulei de la Centrul de zi DGASPC din Giulesti, Bucuresti
Inca din strada, Centrului de zi din Giulesti ne anunta, cu un panou mare, in geam: "Suntem membri in Patrula de Reciclare." Bun, suntem in locul potrivit. Din cladire se aud voci vesele intr-o harmalaie melodioasa. Presupunem ca ei sunt... Patrula care ne asteapta sa o descoperim si sa o