Cand trebuie puse cauciucurile de iarna. Amenda pana la 2900 de lei

Cand trebuie puse cauciucurile de iarna. Amenda pana la 2900 de lei
  calendar_month   update 02 Oct 2022, ora: 17:27      
Odata cu sosirea sezonului rece, soferii trebuie sa schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarna. Altfel, acestia risca amenzi uriase daca circula fara cauciucuri corespunzatoare.

Potrivit Codului Rutier, circulaţia pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei cu anvelope de vara este interzisa.

Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contravenție şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni. Codur Rutier prevăzând această sancţiune la art.102, alin. 1, punctul 28 şi are următorul text:

''Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate''.

Anvelopele de iarna sunt obligatorii atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope neadecvate se sancţionează cu o amendaă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Recomandari