Cat trebuie sa fierbi ouale ca sa fie gatite perfect. Cate minute trebuie sa stea pe foc

Cat trebuie sa fierbi ouale ca sa fie gatite perfect. Cate minute trebuie sa stea pe foc
  calendar_month   update 24 Apr 2024, ora: 14:46      
Pentru a obține oul fiert perfect, acesta trebuie să aibă in primul rand următoarele caracteristici: coaja nu trebuie să fie spartă sau lipită de albuș, trebuie să fie ușor de decojit, albușul trebuie să fie albicios și compact, gălbenușul trebuie să fie fiert, dar suculent, fără acea culoare verde care ne indică faptul că am exagerat.

Cum se fierb corect ouale?

Există două posibilități: fie introduceți oul când apa este rece, fie când fierbe. În acest din urmă caz, este indicat să îl lăsați cu 2 minute mai mult decât atunci când apa este rece.
Odată ce apa clocotește, se lasă 11-12 minute, în funcție de mărimea oului sau de numărul de ouă pe care le gătim.

Dacă le lăsăm mai mult decât ar trebui, ne vom alege cu un ou ușor cauciucat, cu un albuș cu miros neplăcut și un gălbenuș cu nuanțe cenușii sau verzui. Acest lucru se datorează faptului că proteinele din albușul de ou conțin atomi de sulf. Dacă este gătit prea mult, se eliberează hidrogen sulfurat, un gaz care dă oului un miros neplăcut (ca de putrefacție) și o culoare verzuie a gălbenușului. Acesta poate fi mâncat, dar nu va avea un aspect placut.

Albușul se solidifică la 62º C, iar gălbenușul la 68º C, astfel încât oul trebuie fiert timp de puțin peste 10 minute la 69º C, în funcție de mărimea oului și de temperatura inițială a acestuia.

Tipuri de ouă fierte în funcție de pregătirea lor

Oul fiert moale: se fierbe timp de 3 minute în apă clocotită, apoi se scoate și se trece sub apă rece pentru a opri procesul de fierbere.

Oul fiert tare: Imediat ce apa clocotește, introducem oul în oală, având grijă să nu-l spargem. Se fierbe timp de 10/11 minute și se scoate. Le putem trece și sub apă rece, pentru a fi mai ușor de decojit. Albușul și gălbenușul vor rămâne solide, dar fragede.

Ouăle gătite la temperatură scăzută: Această tehnică este la modă în prezent și este populară mai ales în restaurantele cu bucătărie mai modernă. Această tehnică poate fi folosită și acasă, cu condiția să aveți un termometru de gătit sau un dispozitiv care să mențină apa la o temperatură constantă. Vom găti oul la o temperatură constantă de 65º C. Timpul de gătire poate fi setat la un interval cuprins între 20 și 40 de minute. Albușul va fi întotdeauna ușor solid și nu foarte închegat, iar gălbenușul va fi mai mult sau mai puțin lichid, în funcție de timpul de gătire a oului.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

"eu dau totul, dar el nu..."
  • person

    "as vrea sa ma asigure cineva ca nu toate dorintele se implinesc."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right