Ce este bine sa mananci de Buna Vestire. Traditii, dezlegare la peste si alimente care aduc noroc

Ce este bine sa mananci de Buna Vestire. Traditii, dezlegare la peste si alimente care aduc noroc
  calendar_month        
Ziua de 25 martie este un moment cu o semnificatie speciala in calendarul ortodox: Buna Vestire sau Blagovestenia, asa cum mai este cunoscuta in popor. Aceasta sarbatoare aminteste de momentul in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu, fiind una dintre cele mai importante sarbatori din Postul Pastelui.

Desi ne aflam intr-o perioada de post si retinere, ziua de Buna Vestire este una dintre putinele in care se face dezlegare la peste, iar masa capata o valoare aparte.

Dezlegare la peste si semnificatia ei

Potrivit traditiei ortodoxe, in zilele mari de sarbatoare care cad in post — precum Buna Vestire si Duminica Floriilor — se face dezlegare la peste. Acest lucru inseamna ca, desi in mod normal consumul de carne, oua si lactate este interzis in post, pe 25 martie credinciosii au voie sa consume peste, vin si ulei.

Consumul de peste in aceasta zi nu este doar o exceptie alimentara, ci are si o incarcatura simbolica. In crestinism, pestele este un simbol al lui Hristos (Ichthys), iar a-l consuma in ziua in care Fecioara Maria a primit vestea ca va deveni Maica Domnului este considerat un gest de bucurie si binecuvantare.

In multe zone din tara, se spune ca daca mananci peste de Buna Vestire, vei fi sprinten si sanatos tot anul, iar somnul va fi linistit si curat.

Ce alte alimente se consuma in mod traditional

Pe langa peste, gospodinele mai pregatesc in aceasta zi:Mamaliga cu usturoi – in unele regiuni se crede ca usturoiul alunga spiritele rele si protejeaza casa;

Placinte de post cu mere sau dovleac – ca simbol al dulceatei vestii aduse de Arhanghel;

Ciorbe de legume, supe de linte sau mancaruri pe baza de orez si legume, toate asezonate cu ulei si verdeturi;

Vin rosu – este permis si se consuma cu moderatie in semn de sarbatoare;

Peste gatit in diverse forme – prajit, la cuptor, in saramura sau cu mujdei, in functie de specificul regional.

Se evita insa excesele si se pastreaza un aer de sarbatoare cumpatata, iar mesele sunt adesea precedate sau insotite de rugaciuni.

Alimente si superstitii pentru noroc

In credinta populara, se mai spune ca este bine sa mananci peste intreg, nu file, pentru ca tot anul sa „aluneci” peste greutati, asemenea unui peste in apa. De asemenea, in unele sate se pune un solz de peste in portofel pentru noroc la bani.

Tot traditia spune ca nu e bine sa mananci alimente grele sau „necurate” in aceasta zi, ci doar ceea ce este curat, usor si pregatit cu rugaciune. Asadar, daca vrei sa intampini ziua de Buna Vestire cu bucurie si cu sufletul impacat, pregateste o masa simpla, dar de sarbatoare. Mananca peste cu gand curat, rosteste o rugaciune si bucura-te de aceasta zi care vesteste speranta, mantuirea si inceputul unei noi etape spirituale.

Recomandari