Ce nu este bine sa faci in Lunea Mare. Traditii si restrictii la inceputul Saptamanii Mari

Ce nu este bine sa faci in Lunea Mare. Traditii si restrictii la inceputul Saptamanii Mari
  calendar_month        
Lunea Mare este prima zi din Saptamana Patimilor, o perioada plina de semnificatii spirituale pentru crestinii ortodocsi. Aceasta zi marcheaza intrarea intr-un timp de postire si rugaciune mai adanca, in care credinciosii se pregatesc sufleteste pentru Invierea Domnului.

Dincolo de slujbele specifice din biserici, Lunea Mare vine si cu o serie de traditii si obiceiuri populare, dar si cu interdictii pe care multi credinciosi aleg sa le respecte.

Ce simbolizeaza Lunea Mare

In traditia crestina, Lunea Mare este ziua in care ne amintim de smchinul neroditor, blestemat de Iisus Hristos pentru ca nu a facut roade, desi parea sanatos. Acesta devine simbolul ipocriziei si al vietii fara fapte bune.

Tot in aceasta zi se face pomenirea lui Iosif cel Preafrumos, fiul lui Iacov, vandut de fratii sai si ajuns, prin credinta, conducator in Egipt – imagine a lui Hristos, care avea sa fie vandut si rastignit.

Prin urmare, Lunea Mare este o zi de curatire sufleteasca, de renuntare la patimi si de inceput al unei saptamani in care atentia trebuie sa se mute de la grija trupului la cea a sufletului.

Ce nu este bine sa faci in Lunea Mare

1. Nu se petrece si nu se asculta muzica tare

Lunea Mare nu este o zi de voie buna si sarbatoare, ci una de reculegere si liniste. Evita petrecerile, muzica data la maximum sau alte activitati care creeaza galagie si tulbura atmosfera de post. Este o zi in care se recomanda rugaciunea, citirea din Evanghelie si participarea la slujbele din biserica.

2. Nu se spala rufe dupa apusul soarelui

Desi in primele zile ale Saptamanii Mari este permis sa se faca unele treburi gospodaresti, spalatul rufelor dupa apuseste considerat nepotrivit. In unele zone, oamenii cred ca astfel se „intineaza” apa si ca este lipsa de respect fata de perioada sfanta care urmeaza.

3. Nu se incepe nimic important

Lunea Mare nu este o zi potrivita pentru inceputuri majore, cum ar fi investitii, afaceri sau decizii radicale. Se spune ca tot ce se cladeste in graba si cu gandul la castig in aceasta saptamana nu va avea binecuvantare. Este o perioada mai degraba de introspectie, decat de actiune.

4. Nu se mananca de dulce si nu se bea alcool

Postul continua cu strictete in Saptamana Mare, iar Lunea este o zi in care multi credinciosi aleg chiar postul negru, fara mancare pana seara. Nu se consuma produse de origine animala si este complet interzis consumul de alcool, fiind o perioada de purificare trupeasca si sufleteasca.

5. Nu se arunca resturi sau gunoi la intamplare

In traditia populara, Lunea Mare este si inceputul curateniei generale in gospodarie. Cu toate acestea, nu este bine sa arunci lucrurile vechi la voia intamplarii. Oamenii cred ca trebuie sa se faca ordine cu grija si respect, deoarece fiecare gest reflecta starea sufletului.

Lunea Mare deschide o saptamana incarcata de sens si simbol. Este un timp dedicat linistii, curateniei interioare si apropierii de Dumnezeu. Respectarea traditiilor si evitarea lucrurilor nepotrivite nu sunt doar forme, ci gesturi de smerenie si credinta .

Recomandari