Ce trebuie sa aiba romanii in casa in cazul unui blackout in Romania. Sfatul lui Raed Arafat

Ce trebuie sa aiba romanii in casa in cazul unui blackout in Romania. Sfatul lui Raed Arafat
  calendar_month   update 25 Nov 2022, ora: 11:03      
Dupa ce in Romania a avut deja un exercitiu in caz de blackout, Raed Arafat, seful DSU, a venit si el cu cateva precizari pentru romani in acest sens. Seful DSU spune ca sansele unei pene de curent in Romania sunt destul de reduse si ca pericolul mai mare ar putea fi mai degraba un viscol.

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Raed Arafat, la Antena3CNN.

Cu toate acestea, Raed Arafat a oferit romanilor cateva sfaturi in ceea ce priveste masurile pe care ar trebuie sa le ia pentru intampinarea unui blackout in Romania.

„Din păcate, pentru primele trei zile, soluții magice nu sunt. Soluțiile sunt să ai cu ce să te încălzești, chiar cu ce să te învelești până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare.

Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu.

Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul ”Fii pregătit” în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic.Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a explicat Raed Arafat.

Recomandari