Ce trebuie sa faci cu ramurile de salcie de la Florii. Doar asa iti va merge bine!

Ce trebuie sa faci cu ramurile de salcie de la Florii. Doar asa iti va merge bine!
  calendar_month   update 23 Apr 2016, ora: 12:42      
In duminica Floriilor, toti credinciosii duc la biserica ramuri de salcie pentru a fi sfintite de preoti. Gestul aminteste de primirea in Ierusalim a Mantuitorului Hristos cu crengute de maslin. Potrivit Traditiei, salcia trebuie pastrata in casa pentru a ferii de rau locuinta si pe cei care traiesc in ea.

Salcia sfintita in ziua de Florii se crede ca are puteri magice. De aceea, nu trebuie aruncata, ci trebuie pastrata in casa, la fereastra sau la o icoana. Traditia populara i-a atribuit acestei plante o multime de roluri. Astfel, la sate, mugurii ramurilor de salcii sfintite de Florii se ard pentru a feri casa de grindina de foc. De asemenea, se mai agata in livada ramuri sfintite de salcie pentru ca locul sa fie ferit de inundatii si grindina. „Se punea salcie la ferestrele caselor, apoi se punea la icoane, in nici un caz nu se arunca. De asemenea, matisorii care sunt la salcie in aceasta perioada erau foarte pretuiti“, a precizat pentru adevarul.ro Victor Munteanu, de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

Mugurii de salcie sunt considerati vindecatori. Unii oameni ii mananca atunci cand au gripa sau alte boli. De asemenea, in unele locuri din tara acestia sunt introdusi in aluatul pentru paine.

Copiii sunt loviti usor cu grengile de salcie ca sa fie sanatosi si vigurosi. „Nu te palesc eu, ci te palesc matisorii ca sa nu uiti ca de azi intr-o saptamana e Pastele“ se spune prin Moldova.

In unele zone din tara, fetele mari aseaza sub perna flori si muguri de salcie sfintiti, alaturi de o oglinda, pentru a visa chipul ursitului.

Apicultorii inconjoara cu ele stupii, in timp ce taranii ingroapa matisorii in brazda, pentru a asigura o recolta bogata.

Sursa foto: pressalert.ro

Recomandari