Ce trebuie sa faci de Sfanta Maria ca sa-ti mearga bine: traditii si obiceiuri

Ce trebuie sa faci de Sfanta Maria ca sa-ti mearga bine: traditii si obiceiuri
  calendar_month   update 07 Sep 2020, ora: 10:46      
Nasterea Fecioarei Maria, sau Sfanta Maria Mica cum este cunoscuta in traditia populara, se sarbatoreste pe 8 septembrie.
Este o sarbatoare foarte importanta pentru crestin ortodcsi si are numeroase semnificatii si traditii. Astfel, zilele cuprinse intre 7-9 septembrie sunt cunoscute de "zile sacre" sau „cercurile Sfintei Mării”.

De aceea, femeile care vor să nască uşor este bine să se roage Fecioarei Maria şi Drepţilor părinţi Ioachim şi Ana, prăznuiţi în ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare uşoară a pântecului

In ziua de Sfanta Maria Mica este bine sa aprinzi o candela langa icoana Maicii Domnului pentru ca membrii familiei sa fie ocrotiti si Fecioara sa le daruiasca sanatate.

În ziua praznicului, este bine sa duci la biserica paine, fructe si lumanari pentru a fi sfintite, apoi sa le imparti copiilor si saracilor rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor: spor, armonie şi sănătate.

In sudul tarii se pastreaza traditia „Cozonacul Maicii Domnului”. În ajunul sărbătorii, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide şi să-l rumenească în cuptor. După aceea, bolnavul trebuie să împlinească un ritual: rupe cozonacul în două bucăţi: o parte o aruncă în curtea casei, iar pe cealaltă o mănâncă el.

Totodată, bolnavul rosteşte un jurământ sever: „Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!” Tradiţia spune că ritualul se continuă prin degustarea unui pahar cu vin roşu. Dintr-un vas de lut, plin cu vin, bolnavul trebuie să toarne un pahar cu vin pe pământ, iar cantitatea rămasă să o bea treptat, rostind în gând o rugăciune pentru sănătate. Tradiţia spune că suferinzii se vindecă, dacă bolnavul îşi respectă jurământul.

În ziua praznicului de Sântă Mărie Mică, mamele nu lasă pe foc o oală cu mâncare. Se crede că, respectând acest obicei, mamele îşi apără copiii de accidente casnice, de tot felul de necazuri, de arsuri şi de răceli.
Recomandari