De ce nu ar trebui sa intri niciodata in mare dupa ce ai mancat. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru pentru a te feri de inec

De ce nu ar trebui sa intri niciodata in mare dupa ce ai mancat. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru pentru a te feri de inec
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
14 Aug 2022, 19:34
       
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cateva reguli pe care ar trebuie sa le respecte orice roman care merge la mare astfel incat se evite pericolul de inec. Doctorul a publicat pe pagina sa de socializare chiar un ghid de supravietuire de la inec.

"Nu vă mai riscaţi viaţa!
(Mic) ghid de supraviețuire la înec - 10 lucruri care (vă) pot salva viața! 1. E frecvent letal- a treia cauză de deces la adult în sezonul estival.

2. Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.
3. Șansele de reușită sunt condiționate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.
4. De aceea salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid.
5. După 4-5 minute șansele de reușită scad. 6. Siguranța salvatorului e pe primul plan.
7. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers.
8. Aveți grijă la posibilele reacții de panică în care victima se agață de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.
9. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizați cu mâinile gâtul victimei în poziție neutră. Scoateți victima din apă pe un suport rigid.
10. Evaluați semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziție laterală de siguranță iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară.

După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă până la sosirea echipajului medical de urgență. !!! Supraviețuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobișnuită.

Cum poate fi prevenit?

1. Nu înotați în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur. Apa poate fi înșelătoare şi pentru înotătorii experimentați.
2. Respectați avertizările şi indicațiile salvamarilor.
3. Intrați treptat în apă. Diferența mare de temperatură sau trauma poate duce la deces.
4. Evitați plonjările şi udați în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitați îmbăiatul fără acomodare dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.
5. Supravegheați cu mare atenție copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecțiuni asociate.
6. Nu intraţi în apă după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens. Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de verificarea semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Recomandari