De ce primesc romanii facturi uriase la curent. Care este motivul si ce pot face romanii care ajung in aceasta situatie

De ce primesc romanii facturi uriase la curent. Care este motivul si ce pot face romanii care ajung in aceasta situatie
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
21 Sep 2022, 18:55
  update
Actualizat
21 Sep 2022, ora: 18:57
     
Tot mai multi romani s-au trezit cu facturi uriase la curent. Sumele sunt unele colosale, multi spun ca nu au cu ce sa plateasca. Astfel, majoritatea ajung sa ceara explicatii furnizorilor de energie electrica pentru a afla de ce au primit aceste facturi cu sume de neimaginat.

Autoritatile au plafonat preturile la energie electrica, insa, chiar si asa, tot mai multi romani primesc facturi cu sume mari de plata. Oficialii, printre care si Klaus Iohannis, au indemnat romanii sa faca economie si sa incerce pe cat posibil sa consume cat mai putina energie pentru a se incadra in limita de plafonare. Astfel, pentru a reduce costurile trebuie sa scoatem din priza aparatele pe care nu le folosim, sa montam becuri economice si sa ne procuram electroscanice cu un consum redus de energie.

In ceea ce priveste motivul pentru sumele uriase pe care le primesc romanii pe facturile la curent este calcularea acestora în funcție de consumul mediu lunar de anul trecut. Astfel, daca se depaseste pragul de consum impus de autorități pentru a primi compensarea, atunc facturile vin la prețul din contract, cel hotărât după liberalizarea pieței.

Din luna septembrie, pragul de consum a fost redus de la 300 la 255 de kWh, ceea ce înseamnă că pentru a plăti facturi mai mici la energie electrică, românii trebuie să consume sub 255 de kWh într-o lună. Dacă depășesc acest prag chiar și cu 2-3 kilowaţi, atunci facturile pot ajunge să se dubleze, urmând să fie calculate la prețul din contract.

Recomandari