Doua cutremure in Romania luni dimineata. In ce zona s-au produs si ce magnitudine au avut seismele
history_edu redactia ele.ro calendar_month 02 Sep 2024, 11:54
Doua cutremure succesive au zguduit judetul Gorj in dimineata zilei de 2 septembrie 2024, conform informatiilor oferite de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP). Seismele au avut loc in regiunea Oltenia, fiind resimtite de locuitorii din apropierea zonelor afectate.
Primul seism s-a produs la ora 02:57:28, ora locala, avand epicentrul in judetul Gorj. Cu o magnitudine de 2,6 pe scara Richter, cutremurul s-a declansat la o adancime de 10,6 kilometri.
Desi intensitatea a fost relativ mica, oamenii din zona epicentrala au putut percepe miscarile tectonice.Epicentrul primului cutremur s-a aflat in apropierea urmatoarelor localitati:20 km nord-vest de Targu Jiu, 63 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 69 km sud de Hunedoara, 84 km sud de Deva, 93 km est de Resita.
Cel de-al doilea cutremur a avut loc cateva ore mai tarziu, la ora 04:52:23, tot in judetul Gorj. Cu o magnitudine de 2,0 pe scara Richter si o adancime de 14,4 kilometri, acest seism a fost si mai putin intens decat primul.Epicentrul celui de-al doilea cutremur a fost localizat in apropierea urmatoarelor orase:18 km nord-vest de Targu Jiu, 64 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 70 km sud de Hunedoara, 84 km sud de Deva, 94 km est de Resita.
Desi cutremurele din Gorj nu au avut o intensitate suficient de mare pentru a provoca daune sau raniti, ele subliniaza necesitatea pregatirii si consolidarii structurale in zonele predispuse la activitate seismica. Romania, situata intr-o regiune cu activitate seismica, a experimentat de-a lungul istoriei sale cutremure puternice, cu Vrancea fiind cea mai activa zona.
Capitala tarii, Bucuresti, ramane una dintre cele mai vulnerabile zone in caz de cutremur. Recent, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a atras atentia asupra numeroaselor cladiri din Bucuresti care necesita consolidare sau reconstructie, subliniind riscul major pe care il reprezinta acestea pentru o populatie densa intr-un oras cu o infrastructura invechita.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
ce e fericirea
- person
"traieste dupa propriile reguli,nu lasa altii sa traiasca pentru tine"