Fenomen ceresc rar: "Luna sangerie". Cand si unde va fi vizibila in Romania

Fenomen ceresc rar: "Luna sangerie". Cand si unde va fi vizibila in Romania
  calendar_month        
Un spectacol astronomic impresionant va avea loc in noaptea de joi spre vineri, cand Luna va capata o nuanta rosiatica in timpul unei eclipse totale. Acest fenomen spectaculos, cunoscut sub numele de „Luna sangerie”, este unul rar si va fi urmat, peste doua saptamani, de o eclipsa partiala de Soare, potrivit AFP.

Unde va fi vizibila eclipsa totala de Luna

Aceasta este prima eclipsa lunara din acest an si va putea fi observata complet din America de Nord si de Sud, din anumite regiuni ale oceanelor Atlantic si Pacific, precum si din vestul extrem al Europei si Africii, informeaza Agerpres.

Eclipsa lunara are loc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna se aliniaza perfect, iar satelitul natural al Terrei intra complet in umbra planetei noastre. Pe masura ce lumina Soarelui este filtrata prin atmosfera terestra, Luna capata o nuanta rosiatica, fenomen care ii confera denumirea populara de „Luna sangerie”.

Cand va fi vizibila eclipsa in Romania

Durata totala a eclipsei este de aproximativ sase ore, insa faza de totalitate – momentul in care Luna este complet acoperita de umbra Terrei – va dura putin peste o ora. In Romania, eclipsa va putea fi observata doar in fazele sale incipiente, in dimineata zilei de vineri, 14 martie, incepand cu ora 06:30, pana in momentul in care Luna va apune, anunta Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.

Urmeaza si o eclipsa partiala de Soare Pe 29 martie, la doar cateva zile dupa acest eveniment, o eclipsa partiala de Soare va putea fi observata in anumite regiuni ale globului. Aceasta va fi vizibila din estul Canadei, Europa, nordul Rusiei si nord-vestul Africii. Eclipsele solare se produc atunci cand Luna se interpune intre Soare si Pamant, blocand lumina astrului.

Chiar si in cazul unei eclipse partiale, specialistii avertizeaza ca Soarele nu trebuie privit direct fara protectie adecvata, deoarece razele sale pot provoca leziuni ireversibile ale retinei. Daca esti pasionat de astronomie, aceste doua evenimente astronomice merita sa fie urmarite cu atentie!

Recomandari