Medicul Ciuhodaru, despre ce nu trebuie sa faci in caz de cutremur. Cele mai importante reguli

Medicul Ciuhodaru, despre ce nu trebuie sa faci in caz de cutremur. Cele mai importante reguli
  calendar_month   update 08 Feb 2023, ora: 17:41      
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina sa de Facebook ce nu trebuie sa facem niciodata in cazul unui cutremur puternic. Acesta a dezvaluit care sunt regulile ce fac diferenta intre viata si moarte in astfel de cazuri.

”Ce să (NU) faci în caz de cutremur. Mic ghid de supraviețuire în caz de cutremur. În Iași, un cutremur de grad seismic ridicat pe durata nopții ar produce peste 9500 de victime și peste 30.000 de oameni ar rămâne fără adăpost. Asta doar conform simulărilor.

1. În casă: dacă te afli într-o clădire, rămâi acolo și protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia și Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple și asigură protecția individuală prin trei mișcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat.E preferabil să vă ghemuiți cu fața în jos, la podea, pe genunchi și coate sau palme și să vă acoperiți capul cu brațele sau palmele, pentru protecție. Vă puteți asigura protecție suplimentară adăpostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spațiu gol lângă ele în caz de prăbușire, și cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spațiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două mașini, între două rânduri de birouri) ce delimitează așa zisul triunghi al supraviețuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi mașina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în fața unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.a) Dacă sunteți în bucătărie, în primul rând închideți aragazul și depărtați-vă de bufetul din care poate cădea vesela.

b) Dacă sunteți în pat, rămâneți acolo şi acoperiți capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este așezat patul nu e recomandat să aveți tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

Ce să nu faceți? Atenție!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieșirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbușire. Tocul ușii nu vă oferă protecție dacă nu este încadrat în structura clădirii.

2. Pe stradă: Cautați spații cât mai largi și asigurați protecția individuală. Nu staționați lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuși în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coșuri sau țigle.

Ce să nu faceți? Atenție!!! Sub nicio formă nu vă adăpostiți sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

3. În mașină: opriți mașina la distanță de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ce să nu faceți? Atenție!!! Evitați apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune.

4. În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de ședințe) nu alergați către ieșire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Stați calm şi liniștiți-vă și vecinii de pe rând.

Ce ar trebui să avem pregătit în trusa de supraviețuire: apa, alimente ușoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiți uscați), medicamente personale, analgezice și antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio și actele personale. Și nu în ultimul rând, ați văzut și dumneavoastră, nu suprasolicitați rețelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Dați cel mult un sms ca să confirmați celor dragi că sunteți bine!”, scrie medicul pe o rețea socială.


Recomandari