Romanii vor trebuie sa renunte treptat la centralele pe gaz: ce schimbari aduce 2027
history_edu ele.ro calendar_month 08 Nov 2024, 11:13
Romanii se pregatesc pentru o serie de schimbari semnificative pe piata energetica, determinate de politica Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.
Aceste masuri vor afecta in mod direct utilizarea centralelor de apartament pe gaz si vor conduce la cresterea preturilor la combustibili, potrivit lui Mihnea Catuti, director de cercetare la Energy Policy Group (EPG), intervievat de PRO Verde.
Un nou cost pentru emisiile de carbon: ce inseamna ETS
Sistemul European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS) prevede ca, incepand din 2027, sa fie aplicat un cost pentru emisiile de carbon asociate incalzirii rezidentiale si transportului rutier.
Acest lucru va face ca utilizarea centralelor pe gaz sa devina din ce in ce mai costisitoare, stimuland consumatorii sa caute alternative mai eficiente, cum ar fi pompele de caldura.„In 2027 o sa inceapa deja sa fie tranzactionate certificatele, deci va exista un cost. (...) Scopul este de a scumpi costul de a utiliza combustibilii fosili”, a explicat Mihnea Catuti.
Alternative mai eficiente: pompele de caldura si rebransarea la sistemele centralizate
Pompele de caldura sunt de patru ori mai eficiente decat centralele pe gaz. Conform lui Catuti, un kilowatt/ora de gaz natural produce aproximativ 0,9 kilowati/ora de caldura intr-o centrala in condensare, in timp ce o pompa de caldura poate genera 3-4 kilowati/ora de caldura dintr-un singur kilowatt/ora de energie electrica.
„Rebransarea la sistemele de incalzire centralizata ar putea fi o solutie viabila”, afirma Catuti, subliniind necesitatea modernizarii acestor sisteme pentru a deveni mai eficiente si mai rentabile
.Impactul asupra consumatorilor si sprijinul pentru gospodariile vulnerabile
Cresterea costurilor la combustibili va afecta nu doar gospodariile, ci si intreprinderile mici si mijlocii. Pentru a contracara aceste efecte, Uniunea Europeana a creat Fondul Social pentru Clima, prin care Romania va beneficia de 6 miliarde de euro pana in 2032. Acest fond va sprijini gospodariile vulnerabile in adoptarea de solutii de incalzire mai ecologice si eficiente.
„Fondul social pentru clima are rolul de a-i ajuta pe cei care nu au posibilitatea financiara de a face trecerea la solutii de incalzire si transport mai curate”, a subliniat Mihnea Catuti, accentuand importanta distribuirii corecte a acestor fonduri pentru a sprijini tranzitia.