Scadere a inmatricularilor de vehicule in Romania. Soselele sunt dominate inca de vehicule Euro 4

Scadere a inmatricularilor de vehicule in Romania. Soselele sunt dominate inca de vehicule Euro 4
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
05 Aug 2022, 19:53
      web
Sursa
risco.ro
 
Romanii au inmatriculat mai putine vehicule in trimestrul II din 2022. Scaderi semnificative, fata de anul anterior, se remarca la categoria autoturisme. Aici, in continuare cele second-hand domina clasamentul, iar pe soselele Romaniei circula masini care polueaza puternic.

Mai putine inmatriculari noi de autoturisme, cresteri la mopede si motociclete

INS a publicat astazi datele aferente trimestrului II din 2022. Statisticile arata o scadere cu 7,6% a inmatricularilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor. Totodata, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 11,9% comparativ cu trimestrul II din anul 2021. In al doilea trimestru al acestui an, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 74,2%.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat cresteri la categoria autobuze si microbuze cu 15,3% si la categoria mopede si motociclete cu 9,9%, dar o scadere cu 8,3% la inmatricularile din categoria autoturisme. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate cresteri la categoria mopede si motociclete cu 16,2% si la categoria autoturisme cu 10,4% si scadere la categoria autobuze si microbuze cu 23,0%.

Cele mai multe autoturisme au norma de poluare EURO 4

Datele INS arata ca la sfarsitul trimestrului II 2022, pe soselele din Romania circulau in proportie de 58,7% vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6. Vehiculele cu norma de poluare Non-Euro reprezentau doar 11,7%.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,1%, iar pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,3% au fost clasificate in norma Euro 3. In privinta autocamioanelor, cele mai multe aveau norma Euro 3.

Cele mai poluate sosele din tara

De curand, Centrul de Studii Tehnice Rutiere a prezentat o harta cu cele mai poluate rute din Romania. In topul clasamentului se afla Soseaua ocolitoare a Bucurestiului, Drumul National 1 si Drumul National 7. De altfel, pe aceste tronsoane se circula cel mai greu si soferii petrec ore in sir in coloane. Foarte poluate sunt si soselele din zona vamilor.

Consumul de carburant, motorina si benzina, la nivelul unei zile, pe intreaga retea de drumuri nationale din administratia CNAIR inclusiv autostrazile, este de aproximativ 15,14 milioane litri. Tot acest consum de carburant se transforma in diverse tipuri de emisii poluante”, precizau reprezentantii Centrului de Studii Tehnice Rutiere si Informatica.

Vezi continuarea articolului pe www.risco.ro
Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
2 motive jumate pentru care invidiez barbatii
  • person

    "hai sa vorbim, sa ne cunoastem, sa ne imprietenim!"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
BLOC NOTES A5 96 FILE DICTANDO COPERTA

25 RON   32 RON

Ofert Ele.rochevron_right
20% reducere
Pantofi Merez Grena
Shop Ele.rochevron_right