Sfintii Constantin si Elena 2024, traditii si obiceiuri. Ce este bine sa faci in aceasta zi de mare sarbatoare

Sfintii Constantin si Elena 2024, traditii si obiceiuri. Ce este bine sa faci in aceasta zi de mare sarbatoare
  calendar_month        
Sfintii Constantin si Elena se celebreaza in fiecare an pe 21 mai. In aceasta zi de mare sarbatoare, credinciosii respecta cu mare stricte cateva obiceiuri si traditii, despre care se spune ca aduc noroc si bunastare.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena

Se spune că aprinderea focului în această zi este de evitat, deoarece ar putea atrage ghinionul pentru restul anului. În anumite zone, se crede că focul aprins de Sfinții Constantin și Elena poate aduce vreme nefavorabilă.

Este interzis să se lucreze pământul, să se sape sau să se plivească ierburile în această zi. Se crede că lucrul pământului poate aduce invazii de păsări dăunătoare sau poate face ca semințele să se usuce.

Femeile obișnuiesc să tămâie și să stropească cu agheasmă casa și curtea pentru a alunga duhurile rele și necurate. Acest ritual este menit să purifice și să protejeze locuința de influențele negative.

Pentru a aduce noroc și bunăstare în casă tot anul, se recomandă aducerea în casă a cel puțin trei bujori îmbobociți. Bujorii simbolizează armonia în familie și sunt considerați aducători de noroc.

Se spune că în această zi nu ar trebui să iei decizii importante despre despărțiri. Nu este recomandat să rupi o prietenie sau să divorțezi, deoarece se crede că vei avea ghinion pe plan sentimental pentru tot restul vieții.

În unele regiuni, se obișnuiește să se ofere pomană celor nevoiași, în memoria celor adormiți. Este un gest de generozitate și un mod de a cinsti memoria strămoșilor.

Deși este interzis lucrul pământului, în anumite zone, se obișnuiește să se adune și să se binecuvânteze semințele pentru a asigura o recoltă bogată și ferită de dăunători.

Rugaciune catre Sfintii Constantin si Elena

Pentru a fi feriti de boli si de necazuri, este bine ca toti credinciosii sa rosteasca o rugaciune catre Sfintii Constantin si Elena.

Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei aleși de Dumnezeu pentru a aduce lumina credinței creștine în lume, vouă ne rugăm cu umilință și credință.Sfinte Împărate Constantin, tu care ai primit semnul crucii și ai fost călăuzit de Dumnezeu să devii protector al creștinilor, întărește-ne și pe noi în credința noastră, apără-ne de toate încercările și dă-ne putere să ducem o viață plină de virtute și iubire.Sfântă Elena, tu care ai aflat și ai adus la lumină Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, ajută-ne să purtăm crucea vieții noastre cu răbdare și speranță, să fim buni și milostivi unii cu alții, și să căutăm întotdeauna adevărul și dreptatea.Sfinților Împărați, rugați-vă pentru noi, păcătoșii, ca Dumnezeu să ne ierte păcatele și să ne dăruiască pacea Sa. Luminați-ne calea, întăriți-ne credința și călăuziți-ne pașii spre mântuire.Vă mulțumim, sfinților, pentru mijlocirea voastră și vă rugăm să ne ajutați să fim demni urmași ai credinței pe care ați apărat-o cu atâta curaj și iubire. Amin.

Recomandari