Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor 2024. Ce este bine sa faci pentru noroc si spor in toate

Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor 2024. Ce este bine sa faci pentru noroc si spor in toate
  calendar_month   update 29 Feb 2024, ora: 17:30      
Tradițiile și obiceiurile legate de Mărțișor au rădăcini adânci în cultura românească. Vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse in centrul atentiei.

O tradiție veche este legată de confecționarea Mărțișoarelor, mici obiecte realizate dintr-un fir alb și unul roșu, deseori împletite sau legate în diverse forme. Aceste Mărțișoare sunt apoi dăruite celor dragi. Odată confecționate, Mărțișoarele sunt schimbate între prieteni, familie și colegi, în semn de prietenie, dragoste și urări de bine. Se crede că acest schimb aduce noroc și protecție.

Mărțișorul este purtat, în mod tradițional, la piept sau la încheietura mâinii, în special în prima zi a lunii martie. Se spune că purtarea lui aduce noroc și sănătate și că protejează împotriva energiilor negative.

În unele zone, oamenii atârnă Mărțișoare în copaci, în special în zonele rurale. Aceasta este o tradiție care marchează reînvierea naturii și încurajează înflorirea în toate aspectele vieții.

Mărțișoarele sunt păstrate până când se vede prima rândunică sau până când înfloresc salcâmii. Există credința că Mărțișoarele păstrează norocul și bunăstarea și că aceste semne ale primăverii le atrag.

De asemenea, există credința că o persoană care poartă Mărțișorul mai multe zile consecutiv, în perioada 1-9 martie (în unele regiuni, Mărțișorul este purtat fie pe întreaga lună martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, fie până la înflorirea primului copac) va avea noroc pe tot parcursul anului. Pentru această persoană, celelalte anotimpuri vor fi asemenea primăverii: pline de speranță, de începuturi, de căldură și de optimism.

Ce puteri magice are Mărțisorul?

Mărțișorul este considerat asemenea unui talisman cu puteri speciale. Se spune că aduce noroc, oferind protecție împotriva forțelor malefice și previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lunii martie. Mărțișorul este considerat un scut împotriva deochiului și apără împotriva razelor orbitoare ale soarelui.

Atunci când prindeți snurul la încheietura mâinii, se recomandă să legați un nod. Acest nod este înzestrat cu o funcție protectoare, iar în timpul în care purtați firul de Mărțișor, se crede că are puterea de a vă apăra împotriva energiilor negative. De asemenea, împletiturile în sine oferă o protecție suplimentară împotriva ghinionului și a împrejurărilor nefavorabile. Astfel, Mărțișorul devine nu doar un simbol estetic, ci și o sursă de protecție și noroc în tradiția românească.Un obicei frumos există în unele zone bucovinene sau ale Moldovei, unde femeile poartă la gât, atașate de un șnur roșu și alb, monede de aur sau de argint. În vremurile trecute, aceste monede erau purtate timp de 12 zile, după care erau folosite pentru a cumpăra o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Se credea că fata care a purtat acea monedă drept Mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. De asemenea, se spune că tenul ei rămânea luminos și neted pentru o perioadă îndelungată.


Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right