Traditii si obiceiuri de Buna Vestire. Ce nu este bine sa faci pe 25 martie sub nicio forma

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire. Ce nu este bine sa faci pe 25 martie sub nicio forma
  calendar_month   update 24 Mar 2023, ora: 19:29      
Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an pe 25 martie. Denumita in popor si Blagovestenia sau ZIua Cucului, aceasta zi este simbolizeaza ziua în care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

De Buna Vestire, sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta. Conform traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

De asemenea, in aceasta zi se spune ca este bine sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, asa vei afla cati ani mai ai de trait. Potrivit traditiei, baietii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De Buna Vestire nu este bine sa dormi mult, caci vei fi somnoros tot anul. Pe 25 martie, nu este bine sa cauti pasarile de oua sa le pui sub closca caci puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.

Nu este bine sa te certi de Buna Vestire, caci vei avea parte numai de certuri tot anul. In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.

De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Recomandari