Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe 2024. Ce este bine sa faci pe 23 aprilie

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe 2024. Ce este bine sa faci pe 23 aprilie
  calendar_month   update 22 Apr 2024, ora: 21:40      
În România, Ziua Sfântului Gheorghe este sărbătorită pe data de 23 aprilie și este asociată cu diverse obiceiuri și tradiții. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În tradiția populară, în unele zone și culturi, Sfântul Gheorghe este asociat cu diverse aspecte ale naturii și vieții cotidiene. De exemplu, sub numele de "San-George", este considerat un protector al vegetației, al animalelor domestice și al oilor. Printre cele mai cunoscute obiceiuri de Sfantul Gheorghe se numara:

Binecuvântarea animalelor: În multe sate și comunități, o tradiție importantă este aceea de a aduce animalele domestice (în special caii) la biserică pentru a fi binecuvântate în cinstea Sfântului Gheorghe, considerat ocrotitorul animalelor.

Un obicei specific zonei Ardealului este "Firescul de Sfântul Gheorghe", care constă în aducerea în casă a unor crengute verzi, de preferat măr sau salcie, care sunt împodobite și binecuvântate la biserică. Crengutele sunt puse la icoane sau la ferestre, ca simbol al bucuriei și al reînnoirii primăvara.

În unele zone, tradiția include aprinderea unor focuri de tabără în aer liber, unde oamenii se adună pentru a socializa, a cânta și a dansa în cinstea sărbătorii. Ziua Sfântului Gheorghe este considerată și o zi de primăvară, de aceea in aceasta zi se ofera flori, in special trandafiri rosii, simbol al iubirii si al bucuriei.

În această zi nu se lucrează deloc, pentru ca animalele sălbatice să nu atace vitele şi gospodăriile. Conform traditiei, oamenii se scalda intr-o apa curgatoare inainte de rasaritul soarelui, pentru a fi sanatosi tot anul. De asemenea, se spune in aceasta zi nu este bine sa dormi, pentru ca vei fi somnoros tot anul. Gunoiul strans in ziua de Sfantul Gheorghe nu se arunca, ci se pune la radacina pomilor pentru a fi roditori.

De asemenea, se mai spune că dacă în ziua de Sf. Gheorghe este rouă multă, atunci anul este bogat.
Recomandari

Newsletter Ele.ro

Episodul 2 Sfarsitul primei zile
  • person

    "to live remains an art which everyone must learn, and which no one can teach. havelock ellis"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right