Skip to article

10 mai, Ziua Regalitatii, sarbatorita in absenta Regelui Mihai

10 mai, Ziua Regalitatii, sarbatorita in absenta Regelui Mihai Regele Mihai si Regina Ana
In fiecare an, pe 10 mai, sarbatorim Ziua Regalitatii, o data cu tripla semnificatie pentru Romania.

In 1866, pe 10 mai, Carol I devenea Domnitor al Romaniei, pe 10 mai 1877 Romania isi oficializa independenta, iar la 10 mai 1881 tara noastra devenea Regat.

Seria de evenimente organizate cu ocazia Zilei Regalitatii incepe astazi la Bucuresti si Sinaia si va include decorari ale unor personalitati, conferinte, 'Maratonul Regal 2013' si traditionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta.

Pentru prima data, in ultimii 16 ani, toate evenimentele din acest an se vor desfasura, din pacate, in absenta regelui Mihai si a Reginei Ana.

Potrivit site-ului oficial al Casei Regale, Regele Mihai se afla in Elvetia pentru a-i fi alaturi Reginei Ana, internata in spital din cauza unei luxatii de glezna.

Anul acesta, Regele Mihai nu a putut veni in tara de Pasti si nu va fi prezent nici la evenimentele prilejuite de Ziua Regalitatii.

Regele Mihai si Regina Ana locuiesc la Aubonne, Elvetia, din 2004 insa cu ocazia marilor sarbatori crestine sau a manifestarilor oficiale, in functie de angajamentele lor publice, Regele si Regina aleg sa fie prezenti in Romania, fie la castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta din Bucuresti.

Manifestarile dedicate zilei de 10 Mai vor avea loc in perioada 10 - 18 mai si vor cuprinde decorari ale actritelor Carmen Stanescu si Olga Tudorache, un dineu oficial in onoarea SRR, precum si ceremonia de investire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Aparare 'Carol I', principesa mostenitoare urmand a-l reprezenta pe fostul suveran.

La evenimente vor participa principesa Margareta, principele Radu si principele Nicolae.

Sursa: Mediafax

Articole recomandate

Regina Ana, internata in spital. Familia regala, prezenta in Elvetia alaturi de ea Regina Ana, internata in spital. Familia regala, prezenta in Elvetia alaturi de ea
Familia regala a Romaniei trece printr-o perioada extrem de dificiala. Regina Ana este grav bolnava si se pare ca a fost internata in spital. Starea de sanatate a reginei este acum fragila, iar Principesa Margareta si Regele Mihai se afla de o saptamana in Elvetia pentru a-i fi alaturi.Potrivit