Skip to article

A murit actrita Irina Petrescu!

A murit actrita Irina Petrescu! Irina Petrescu
Irina Petrescu s-a stins astazi din viata, la varsta de 71 de ani. Actrita era internata la Spitalul Elias din Capitala, relateaza Mediafax.

Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale' Bucuresti, promotia 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig, relateaza Mediafax.

S-a remarcat inca din timpul studentiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o sa dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost vazuta de Liviu Ciulei, care a distribuit-o in rolul principal Ana Strejan din 'Valurile Dunarii' (1960).

A mai jucat in:

Butasagom tortenete (1965)
De-as fi... Harap Alb (1965)
Diminetile unui baiat cuminte (1967)
seful sectorului suflete (1967)
Rautaciosul adolescent (1968)
Facerea lumii (1971)
Stejar - extrema urgenta (1974)
Prin cenusa imperiului (1976)
Actiunea 'Autobuzul' (1978)
Castelul din Carpati (1981)
Imposibila iubire (1983)
Al patrulea gard, langa debarcader (1984)
Cintec in zori (1988)
Cei care platesc cu viata (1991)
Hotel de lux (1992)
Domnisoara Christina (1996)

Irina Petrescu si Radu Beligan


Face cateva roluri importante in film, teatru radiofonic si teatru TV, in regia unor nume de prestigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Diu Tanase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Pita, Mircea Veroiu fiind si cadru didactic.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distinctii si premii:

In decembrie 2011, a primit premiul 'Aristizza Romanescu' in domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Romana pentru 'creatia teatrala si cinematografica'.

In 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).
In anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate (2002).

On anul 2000, actrita Irina Petrescu a fost decorata cu Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei.

Articole recomandate

Moartea Irinei Petrescu a cutremurat lumea artistica! Reactii ale actorilor si oamenilor de cultura Moartea Irinei Petrescu a cutremurat lumea artistica! Reactii ale actorilor si oamenilor de cultura
Intreaga lume artistica din Romania este in soc dupa ce actrita Irina Petrescu a murit, marti, la spitalul Elias, la varsta de 71 de ani. Iata primele reactii ale actorilor si oamenilor de cultura din Romania legate de aceasta cumplita veste:Elita teatrului romanesc se duce incetul cu incetul si nu
Irina Petrescu, o emblema a frumusetii cinematografiei romanesti! Vezi fotografii din tineretea actritei Irina Petrescu, o emblema a frumusetii cinematografiei romanesti! Vezi fotografii din tineretea actritei
Irina Petrescu, una dintre cel mai mari actrite din cinematografia romaneasca, a decedat marti, 19 martie 2013, la Spitalul Elias din Capitala.Absolventa a institutului de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale' Bucuresti, promotia 1963, Irina a fost renumita pentru frumusetea clasica,