Skip to article

Ultimele cuvinte rostite de Adrian Iovan. Vezi ce a spus pilotul inainte de a se prabusi

Ultimele cuvinte rostite de Adrian Iovan. Vezi ce a spus pilotul inainte de a se prabusi Adrian Iovan
Pilotul Adrian Iovan si-a pierdut viata luni seara, in urma unui grav accident aviatic, cand a aterizat fortat cu un avion pentru a salva viata pasagerilor. Pilotul a trecut prin clipe de cosmar, insa el s-a luptat pentru viata sa pana in ultimul moment.

Ultima convorbire pe care a avut-o acesta a fost cu cei de la Romatsa, dupa ce a trecut de Sibiu, cand a anuntat ca va urma sa coboare la o altitudine de 2.100 de metri, mai mica decat cea normala, pentru ca nu vedea nimic din cauza cetii.

"A coborat pentru a vedea spatiul. In acel moment, s-a pierdut legatura cu el. De la inceput, s-a stiut ca sunt conditii meteo nefavorabile, dar au plecat in aceasta cursa umanitara. Si faptul ca a reusit sa coboare aeronava intr-o zona extrem de dificila din punct de vedere al reliefului si al conditiilor meteorologice este un succes al pilotului", a declarat Aleodor Francu, presedintele Romatsa.

Francu a adaugat ca echipa medicala era asteptata la Oradea in jurul orei 16:00 si a precizat ca nu exclude ca la aparatul de zbor sa fi aparut probleme tehnice.

Prezentam transcriptul convorbirii dintre pilot si turnul de control:

Turnul Sibiu (TS):[...]Foxtrot Tango 111, (n.r. este vorba despre indicativul avionului, RFT 111, Romeo Foxtrot Tango 1-1-1, in alfabetul fonetic NATO) tare si clar de la turnul Sibiu, continuati.

TS:[...]Tango 111, tare si clar de la turnul Sibiu, cum ma receptionati?

TS:[...]Fox Tango 111 se aproba intrarea in zona, la Sibiu. Deocamdata, zona libera de trafic, QNH-ul 1006 hPa (n.r. presiunea redusa la nivelul marii, masurata in hectopascali).

Adrian Iovan (AI):[neinteligibil]

TS:Romeo Fox Tango 111, ultimul mesaj la Sibiu: vantul variabil doua noduri, vizibilitate 10 kilometri sau mai mult, nori scattered (n.r. nori imprastiati), la 6600 de picioare, temperatura 13 grade, punct de roua 6 grade (n.r. temperatura la care trebuie racit amestecul dintre un gaz si vaporii unui lichid pentru ca vaporii sa se condeseze), QNH-ul 1006 hPa.

TS:[...]Tango 111, pozitia si altitudinea dumneavoastra.

AI:Noi avem 8-0 (n.r. nivel de zbor 80, echivalent cu 8000 de picioare, 2438 m, la presiunea atmosferica standard, de la nivelul marii, 101325 Pa) si suntem la 15 mile (n.r. 24 kilometri) de [nedeslusit]

TS:Confirm. Sa procedati direct pe cap Oradea si sa ma anuntati cu axul liber.

AI:Ok, asa facem.

TS:[...]111, puteti urca la 9-0 (n.r. 9000 de picioare, 2743 metri)?

AI:Incercam

TS:Confirm. Sa urcati, va rog, sa ma anuntati cand va apropiati de 9-0. O sa avem un Dash 8 (n.r. aeronava Bombardier Dash 8, produs initial de firma de Havilland Canada si cunoscut ca de Havilland Canada Dash 8, DHC-8)in aproximativ 7 minute, maxim la urechi si incercam sa-l coboram sub dumneavoastra, sa nu mai fie nicio problema pentru aterizare.

AI:[neinteligibil]

TS:[...]Tango 111, procedati initial catre Sibiu, de la Sibiu direct Oradea.

AI:Da asa facem.

TS:Sa imi spuneti va rog altitudinea dumneavoastra in momentul de fata

AI:8600 (n.r. 8600 picioare, 2621 metri)

TS:Confirm, multumesc! Sa ma anuntati, va rog, cand atingeti 9-0.

AI:Va anunt.

Urmeaza o conversatie in limba engleza cu pilotul avionului Dash 8, care este anuntat ca avionul pilotat de Adrian Iovan se afla la 8600 de picioare si urca.

AI:Sibiu, daca este, am depasit oricum axul pistei [neinteligibil]

TS:Romeo Fox Tango 111, sa coborati la 8-0 si sa ma anuntati cand atingeti, acum traficul IFR (n.r. zbor dupa instrumente; se foloseste atunci cand viziblitatea este prea redusa pentru ca aparatul sa poata fi pilotat in conditii de siguranta) prin 5000 de picioare (n.r. 1524 metri).

TS:[...]Fox Tango 111 sa ma anuntati la iesirea din zona.

AI:Va anunt

TS:[...]Tango 111 se aproba iesirea din zona, in continuare monitorizati frecventa Bucuresti informare pe 136575 sau 136225.

AI:Afirmativ

TS:136225

TS:Confirm. Monitorizati 129 cu 4. Zbor placut!

TS:[...]Tango 111 puteti urca mai sus?

TS:Confirm, ca singura varianta ar fi 129 cu 4 [...] 124 cu 1, 127075.

TS:[...]Tango 111, daca zburati VFR (n.r. zbor dupa reguli vizuale; se foloseste atunci cand vizibilitatea permite pilotului sa se ghideze dupa ceea ce vede), s-ar putea sa nu va vectorizeze.

TS:[...] Tango 111? Turnul Sibiu. (n.r. turnul de control incearca sa ia legatura cu avionul pilotat de Adrian Iovan, dar acesta nu mai raspunde)

Sursa: WOWbiz.ro

Articole recomandate

Cine este Aura Ion, studenta care a murit in tragedia aviatica din Muntii Apuseni Cine este Aura Ion, studenta care a murit in tragedia aviatica din Muntii Apuseni
Aura Ion, tanara moarta in urma accidentului aviatic din Muntii Apuseni, avea 23 de ani, era ofiter-student in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti si facea un stagiu de pregatire la Spitalul Fundeni, informeaza MApN.Aurelia Ion sau Aura, asa cum ii spuneau prietenii, era o tanara
Coincidente macabre: Tragedia in care a murit Adrian Iovan, accidentul din '70 si Grey's Anatomy Coincidente macabre: Tragedia in care a murit Adrian Iovan, accidentul din '70 si Grey's Anatomy
Tragedia aviatica petrecuta ieri in zona satului Petreasa din judetul Alba, la 1.600 de metri altitudine, pare trasa la indigo cu un alt incident dramatic ce a avut loc in 1970. Tragedia aviatica de acum 44 de ani a fost insa musamalizata de autoritatile comuniste si multe intrebari au ramas fara
Fratele studentei care a murit in accidentul aviatic: "Era inteligenta, blanda si buna" Fratele studentei care a murit in accidentul aviatic: "Era inteligenta, blanda si buna"
Aura Ion, tanara de 23 de ani, care a murit alaturi de Adrian Iovan, in accidentul aviatic de ieri, s-a stins din viata cu dorinta de a ajunge un medic de renume dedicat meseriei pe care o iubea nespus.Victor Alexandru Ion, fratele Aurei, este in stare de soc si nu intelege de ce destinul i-a rapit
Adrian Iovan si-a presimtit moartea. Avea mormantul pregatit! Adrian Iovan si-a presimtit moartea. Avea mormantul pregatit!
Adrian Iovan, pilotul decedat luni in accidentul aviatic din muntii Apuseni, si-a presimtit moartea. La sfarsitul anului trecut, cand si-a pierdut tatal, pilotul, le-a cerut muncitorilor din Cimitirul Bellu Catolic sa-i pregateasca si lui mormantul.Decedat ieri, Adrian Iovan are deja o fotografie
Marturiile supravietuitorului: "Iovan ne-a implorat sa-l scoatem, dar n-am reusit!" Marturiile supravietuitorului: "Iovan ne-a implorat sa-l scoatem, dar n-am reusit!"
Medicul Zamfir, unul dintre supravietuitorii accidentului aviatic de ieri, a povestit in cadrul unei conferinte de presa tot ce s-a intamplat, cum s-a prabusit avionul si cum s-au chinuit sa-l scoata pe Adrian Iovan din aeronava, dar nu au reusit."Initial totul a decurs bine, deasupra muntilor era
Romanita Iovan, indurerata dupa moartea fostului sot: "I-am spus lui Albert ca tatal lui a murit" Romanita Iovan, indurerata dupa moartea fostului sot: "I-am spus lui Albert ca tatal lui a murit"
Romanita Iovan a acceptat sa stea de vorba cu presa, despre accidentul aviatic in care si-a pierdut viata Adrian Iovan, fostul ei sot.Vizibil indurerata dupa pierderea suferita, Romanita a dat o scurta declaratie jurnalistilor adunati in fata vilei din Primaverii in care locuieste in prezent