Fiecare fata viseaza sa-si gaseasca ursitul si sa afle ce i-a rezervat destinul in dragoste, iar Sarbatorile mari au la baza o serie de obiceiuri si traditii pentru a-l afla pe "cel ce le este sortit".
Asadar, te invitam sa descoperi frumusetea traditiilor romanesti si sa inveti sa descoperi cine iti este ursitul!
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Pe 21 noiembrie, cand credinciosii sarbatoresc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, in mediul rural, fetele necasatorile, care vor sa-si afle ursitul, merg la fantana din sat cu o lumanare alba. La cantatul cocosului, fiecare fata aprinde lumanarea asezata pe marginea fantanii si priveste in fantana. Pe luciul apei, fata care implineste ritualul, vede chipul ursitului.
Traditiile de "Sfantul Andrei"
Fetele nemaritate asteapta cu nerabdare ajunul acestei sarbatori. In aceasta zi, fetele trebuie sa prepare o turta din faina de grau, apa si multa sare, iar inainte de culcare sa manance cateva bucati. Daca fetelor care practica acest ritual le este sortit sa se marite, isi vor visa ursitul aducandu-le apa pentru a le potoli setea. Daca nu le apare in vis, inseamna ca trebuie sa mai astepte.
Busuiocul sub perna
Probabil ai auzit de acest vechi obicei. De Boboteaza, fetele nemaritate trebuie sa ia de la preot un fir de busuioc si apa sfintita, iar inainte de culcare ele trebuie sa se spele pe fata si sa isi puna firul de busuioc sub perna. Cel pe care il vor visa le va fi ursit.
Traditiile de "Sfanta Maria"
Conform traditiilor populare, fetele nemaritate care vor sa isi gaseasca ursitul trebuie sa poarte la piept un fir de naprasnic, despre care se spune ca are puterea de a aduce dragostea in viata lor. O alta superstitie spune ca fetelor le este interzis sa isi taie parul in aceasta zi si nu au voie sa se scalde in apa.
Picaturile de ceara
Traditia spune ca fetele nemaritate trebuie sa aprinda o lumanare si sa lase sa cada intr-un vas cu apa doua picaturi de ceara, dupa care se amesteca cu un buchet de busuioc. Busuiocul este simbol al dragostei pure, iar daca cele doua picaturi de ceara se vor lipi, inseamna ca persoana care a facut acest ritual isi va gasi marea dragoste.
Colacul din painea dospita
Fetele nemaritate trebuie sa framante un colac, iar in mijlocul lui sa aseze un catel de usturoi. Colacul se aseaza intr-un loc cald si se lasa acolo timp de o saptamana. Daca usturoiul incolteste, inseamna ca vor avea noroc sa-si gaseasca sortitul.
Traditiile de Sanziene
Conform traditiei din popor, fetele nemaritate isi gasesc ursitul in noaptea de Sanziene. Ele trebuie sa arunce un buchet de flori printr-o usa deschisa sau printr-o fereastra pentru a-si gasi ursitul.
Boabele de grau
Pe vatra sau pe o plita, se aseaza boabele de grau, fiecare purtand numele unor posibili petitori si un singur bob cu numele fetei care recurge la acest ritual. Ele trebuie sa urmareasca cu atentie cand incep boabele sa sara, pentru ca bobul care va sari in acelasi timp cu al lor va fi cel care le va deslusi iubitul.
Traditiile de "Sfantul Gheorghe"
In aceasta zi, fetele nemaritate isi pot vedea ursitul oglindit intr-un vas cu apa de izvor din care nu s-a baut. Fetele trebuie sa stea goale langa vas, intre de lumanari aprinse, asezate in forma de cruce.
Apa masurata
Fetele nemaritate trebuie sa masoare noua cescute de apa, apoi sa le toarne intr-un vas. Acesta se pune sub o icoana si se lasa acolo pana dimineata. La trezire, cescutele de apa se masoara din nou, iar daca una dintre ele nu se umple cum trebuie, atunci fetele care apeleaza la acest ritual nu isi vor gasi sortitul. In cazul in care ramane putina apa pe fundul vasului inseamna ca fetele nemaritate isi vor gasi mai repede sortitul.