Skip to article

Feminismul intre stridenta si eficienta

Inca din copilarie suntem inconjurate de baieti cu care suntem sau nu in concurenta. Ne dam seama ca sunt mult mai puternici, mai rezistenti la efort; mai stapanititi si mai celebrali; au avantaje fata de noi, dar si dezavantaje.Descoperim mai ales ca-i admiram si-i iubim tocmai pentru ca sunt altfel si doar impreuna suntem o echipa.In fata acestor evidente, nici feminismul..nici misoginismul nu au justificare. Relatia dintre sexe insa, nu a fost intotdeuna idilica.

Ele - o lunga insiruire de vicii

Istoria reprezinta numeroase marturii despre modul diferit in care pot fi percepute si intelese sexele si raporturile dintre ele. Sorgintea conflictului dintre femei si barbati este vizibila inca din Evul Mediu si a luat amploare odata cu influenta Umanismului si reformei religioase. A continuat in Renastere si a durat pana in epoca Iluminismului. Parintii Bisericii o acuzasera pe Eva de vina pacatului originar si identificasera femeile cu sexualitatea si pacatul. Pentru Tertulian, ele au reprezentat "capcana diavolului", iar Sf. Augustin considera sexualitatea conjugala, dar si extraconjugala un pacat de care se putea scapa doar printr-o existenta neprihanita, deoarece iubirea barbatului pentru femeie (intruparea a raului si ispitei) nu era compatibila cu iubirea pentru Dumnezeu si ii primejduia mantuirea. Asadar, barbatii dornici de izbavire trebuiau sa se apere de femei, iar femeile, de ele insele.

La intrebarea "Ce este femeia?" se raspundea printr-o lunga insiruire de vicii: vrasmasa prieteniei, raul necesar, ispita elementara, primejduirea caminului, nenorocire seducatoare, esenta raului. Pentru Toma d`Aquino, femeia a ramas "un barbat neizbutit". Cu toate acestea, au existata predici in care femeile nu erau considerate "capcane ale diavolului" ci "mirese ale lui Iisus". Asadar, femeia era perceputa extrem: fie inger, fie demon. Aceste reprezentari utopice si paradoxale, trebuiau indepartate, dar istoria mentalitatilor, avea sa consemneze schimbarea abia in secolul 19 odata cu aparitia "feminismului".


Feminismul si dreptul femeii la demitate umana

Se crede ca feminismul isi are sorgintea in miscarea reformista din secolul 19 care a insemnat reforme considerabile in societate. In arta apare transcedentalismul, in stiinta apare o noua disciplina de cercetare ornitologia, iar reforma educatiei publice presupune accesul cat mai larg la educatie. Toate aceste schimbari sunt in stransa legatura cu miscarea pentru drepturile femeilor aparuta in 1848 si fondata de Lucretia Mott, Elizabeth Cady Standton, Susan Anthony. In America, miscarea a dus la publicarea "Declaratiei de sentimente" care cerea egalitatea femeilor cu barbatii. Declaratia de sentimente de la Seneca Falls a fost semnata de 68 de femei si 32 de barbati si dobandit o valoare politica deosebita, deoarece a fost folosita si inglobata in Declaratia de Independenta a Statelor Unite.

Baza ideologiei feministe este aceea ca societatea este organizata intr-un sistem patriarhal in care barbatii sunt favorizati in detrimentul femeilor.
Ca teorie sociala si miscare politica, feminismul critica inegalitatea de sanse dintre sexe, promoveaza drepturile si interesele femeilor. Teoriile feministe incearaca sa explice natura inegalitatii dintre sexe si sa se centreze pe aspectele politice, relatia femeii cu lumea si sexualitatea. Procuparile feminismului sunt legate de drepturile la reproducere, violenta domestica, concediile prenatale si postnatale, dreptul la un salariu egal cu al barbatilor, hartuirea , discriminarea si violenta sexuala. Subiectele dezbatute de miscarile feministe includ stereotipurile sociale, transformarea femeii in obiect (cu precadere obiect sexual), oprimare si patriarhat.

Cele mai timpurii critici la adresa rolului femeii, fara a incrimina faptul ca femeile ar fi dezavantajate din pricina barbatilor a fost redactata de Mary Wollstonecraft si este una dintre putinele manifeste existente inainte de secolul lX. Pentru Wollstonecraft rolul femeii in societate era prea mic, in compartie cu ceea ce ar fi putut femeia sa faca; ea credea ca ambele sexe sunt vinovate pentru aceasta situatie si era convinsa de puterea fantastica pe care femeia o are asupra barbatului.

In Marea Britanie, Emmeline Pankhurst este fondatoarea unui curent feminist denumit miscarea "suffragette" care denunta sexismul institutional in societatea britanica. Ea a fondat Uniunea Politica si Sociala a Femeilor, incurajand rolul politic al femeilor in societate. Tacticile lui Pankhurst de a atrage atentia asupra revendicarilor sale au facut-o sa ajunga de mai multe ori in inchisoare. Cu toate acestea, in urma grevelor foamei la care femeile s-au supus, au castigat dreptul la vot. A fost importanta si contribuita lor in timpul Primului Razboi Mondial pentru a obtine acest drept egal cu al barbatilor.
Primele miscari feministe sunt numite "primul val" feminist iar cele de dupa 1960 al doilea val. Exista si un al 3-lea val, iar militantele sustin ca la fel ca in ocean, valurile sunt urmate unul de altul, fara incetare.

Feminismul si subcurentele sale

Desi numle "feminism" sugereaza o singura ideologie, in realitate, miscarea are mai multe subgrupe. Datorita contextelor istorice, statutului legal al femeilor in anunite tari si a altor factori, ideologia feminista a fost silita sa abordeze diverse directii pentru a-si atinge scopurile. Exista astfel diferite forme de feminism.

Feminismul radical este un astfel de subgrup si considera patriarhatul drept cauza celor mai mari probleme sociale. Acest gen de feminism a fost popular in "valul doi" dar nu este preponderent azi. Cu toate acesta, cei mai multi dintre noi asociem feminismul cu manifestarile radicale.

Alta subgrupa o reprezinta feminismul separatist, care propune o separare totala a barbatilor de femei in societate si cultura, in timp ce alte categorii de feminism pun la indoiala chiar notiunea de barbat si femeie. Alte grupari feministe considera identitatea de gen si sexualitatea drept valori sociale. Curente diverse din interiorul feminismului sunt si feminismul cultural, feminismul post-colonial in America, ecofeminismul, feminismul individualist, feminismul materialist sau post-feminismul.


Ce a facut feminismul pentru noi?

Feminismul a schimbat societatea, incepand cu dreptul la vot si cel la salariu egal pentru munca egala. De asemeni, femeile au obtinut dreptul de a initia divort, de dispune de corpul lor, inclusiv de a obtine controlul sarcinilor si avortul in siguranta. Cele mai multe feministe vor sustine ca inca se mai pot face multe lucrui pentru femei, dar principiile feministe nu mai sunt privite ca probleme specifice. Ele s-au transformat in valori adoptate de majoritatea oamenilor. Nimeni nu mai contesta dreptul femeilor de a vota, lucru care acum 100 de ani, era cu adevarat straniu.

Cei care se opun feminismului afirma ca exista un vacuum de educatie morala pe care copiii o resimt odata cu emanciparea femeii. Replica feministea eate ca pruncii nu sunt responsabilitatea exclusiva a femeilor.

In majoritate, efectele feminismului in realatiile de cuplu au fost pozitive. Exista insa si exceptii. In anumite circumstante, femeile au trebuit sa raspunda unor provocari si incercari epizante, asa-zisa "super femeie", care trebuie sa realizeze balansul intre cariera si familie .In unele circumstante, barbatii au simtit lipsa de putere ca pe ceva negativ si au inceput sa lupte pentru a schimba mediul social si au cerut femeii alte comportamente care sa le solicite in plus.

Au aparut schimbari si in atitudinea fata de moralitatea sexuala si comportamentul sexual in cel de-al doilea val al feminismului. Femeile au castigat controlul asupra corpului lor si au putut experimenta sexualitatea. Revolutia sexuala a fost privita ca un lucru pozitiv, si a premis femeilor sa abordeze sexul in aceeasi masura in care o fac si barbatii. Cu toatea acestea, multe feministe au constatat ca cei care beneficiaza de fapt de pe urma revolutiei sexuale nu sunt femeile, ci barbatii.
Casatoria ca instituie sociala a avut de suferit, deoarece pentru cele mai multe feministe, casatoria este un acord care oprima femeia, de aceea au optata pentru coabitare.

Totodata, feminismul a influentat decisiv unele aspecte ale religiei. In bratele liberale ale protestantismului catolic, femeile pot fi preoti iar in Judaismul Reformat, Conservator si Reconstructionist femeile pot avea titulatura de rabin sau dascal in biserici. In crestinism si iudaism, femeile primesc din ce in ce mai multa putere iar dorintele lor sunt importante pentru comunitatea religioasa. Cu toate acestea, Romano-catolicii si musulmanii interzic femeilor sa fie recunoscute drept preoti sau sa studieze in aceeasi masura ca si barbatii religia.


Feminismul azi sau misoginism contra feminism

Feminismul modern este asociat astazi cu patura academica mijlocie. Activismul feminin este o atitudine cu care trece barierele de rasa, clasa sau cultura. Printre activisti nu sunt doar femei, ci si barbati. Probleme particulare ale femeilor ce traiesc intr-o anumita cultura, sunt tratate in cadrul feminismului ca probleme ce privesc omenirea. Este cazul mutilarilor genitale ritualice, circumciziei femeilor in Sudan, precum si a conventiilor sociale care nu permit accesul femeilor la functii de top-managenent in America de Nord. Unele teme, ca violul, incestul, maternitatea, abuzul, sunt generale si vizeaza omenirea, nu sunt doar problema femeilor. Revendicarile femeilor sunt azi probleme ce privesc drepturile omului, etica si deontologia profesionala. De aceea nu mai puteam vorbi de drepturile unei minoritati feministe, ci deopotriva despre drepturile fata de femei si fata de barbati.

In acest context, feminismul ar putea parea doar o falsa disputa, un fel de curent de opozitie contra misoginsmului care se rezuma doar la tachinarea tacita si neproductiva dintre sexe. Stridenta feminismului in lupta cu misoginismul, un curent radical si utopic, nu poate fi constructiva, ci doar alimenta extremismul misogin. Calea de mijloc in rezolvarea razboiului sexelor este respectul de ambele parti. Cu toate acestea, noi, femeile, ar trebui sa ne amintim ca in secolul XXI, drepturile noastre nu mai sunt diferite de drepturile omului, datorita feminismului.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!