Skip to article

Infidelitatea: cand doare cel mai tare?

Infidelitatea: cand doare cel mai tare?
Infidelitatea sexuala sau emotionala: care doare cel mai tare? Depinde daca esti barbat sau femeie, spun studiile!

Desi sentimentele de gelozie, furie si suferinta sunt comune indiferent de tipul de relatie extraconjugala, barbatul este mai suparat atunci cand sotia lui are o relatie sexuala cu un alt partener, in timp ce femeia este mai afectata atunci cand sotul ei se indragosteste de cealalta partenera.

De ce? Desi majoritatea cercetatorilor dau vina pe evolutie, unii psihologi sugereaza si ca s-ar putea ca diferentele in iubire sa apara din tipurile de afectiuni pe care oamenii le dezvolta, si nu din faptul ca sunt barbati sau femei.


Care este explicatia evolutiva?

Pentru un barbat, infidelitatea sexuala este mai grea deoarece el trebuie sa fie super-vigilent in privinta sexului, pentru a se asigura ca un alt barbat nu-i lasa insarcinata nevasta.

Pentru o femeie, infidelitatea emotionala este cea mai grea deoarece ea trebuie sa-si pastreze partenerul pentru a o ajuta sa-si creasca copiii.

Din aceste cauze, barbatii se simt mai vinovati dupa o aventura de natura sexuala, iar femeile se simt mai vinovate dupa una emotionala.

Insa psihologul Kenneth Levy, expert in atasamentul in relatii, crede ca explicatia evolutiva nu e de ajuns. Intr-un studiu condus de acesta, s-a constatat un mic grup de barbati care considerau ca infidelitatea emotionala este cea mai grea. El crede ca in iubire suntem diferiti si nu putem fi catalogati dupa sex.

Mai precis, exista doua tipuri de atasamente in relatii:

1. Atasamentul de indepartare. Oamenii care sunt foarte independenti nu recunosc valoarea relatiilor. Ei considera ca independenta lor este mai importanta, dar pana in punctul relatiilor sexuale, cand au nevoie de un partener. Oamenii care intra in acest profil dezvolta un tip de atasament defensiv in relatiile lor de dragoste, distantandu-se pentru a nu se simti vulnerabili.

2. Atasamentul de siguranta. Oamenii care recunosc valoarea unei relatii se simt confortabil cu interdependenta care se dezvolta intre cei doi parteneri.

Levy crede ca aceia care au un stil de atasament de siguranta sunt mai predispusi la a fi afectati de infidelitatea emotionala, in timp ce aceia la care este prevalent atasamentul de indepartare vor fi mult mai deranjati de infidelitatea sexuala.

Articole recomandate

Cum sa-ti iubesti partenerul asa cum are el nevoie Cum sa-ti iubesti partenerul asa cum are el nevoie
Ce este dragostea? Te-ai intrebat vreodata? O fi vreo forta subtila care iti acapareaza sufletul si ti-l domoleste usor, dar sigur? Sau poate este o simpla reactie chimica la nivelul creierului? Noi credem ca este mai mult de atat, iubirea si semnificatiile sale multiple reprezinta creativitate si
Sfaturi pentru o prima intalnire amoroasa Sfaturi pentru o prima intalnire amoroasa
Între stres și pași greșiți, prima întâlnire amoroasă este o etapă destul de dificilă de depășit în viața amoroasă. Vă spunem în cele ce urmează tot ce trebuie să știți pentru a avea parte de o
Dragoste intre un vegan si un non-vegan! Este posibil? Dragoste intre un vegan si un non-vegan! Este posibil?
“ Dragostea trece prin stomac!”, spune o vorba din batrani. Daca esti de aceeasi parere si te afli in cautarea jumatatii perfecte, care sa adopte acelasi stil de viata cu cel adoptat de tine, Sentimente.ro , cel mai mare site de dating din Romania, te ajuta sa-ti gasesti mai usor
Cum sa iti condimentezi relatia de cuplu Cum sa iti condimentezi relatia de cuplu
Pentru unii dintre noi anul ce tocmai s-a încheiat a fost unul cu adevărat bun, în sensul în care am reuşit să petrecem mai mult timp liber alături de familie, am reuşit să ne ducem la bun sfârşit proiectele pe care le tot amânam şi
Buchetul de flori sau cadoul perfect pentru doamna din viata noastra Buchetul de flori sau cadoul perfect pentru doamna din viata noastra
Florile, aceste minuni create de Univers pentru a ne face viata mai frumoasa, asadar exista o legatura inexplicabila intre om si flori, modul cum reactionam in momentul in care le vedem, in momentul in care le simtim parfumul, impactul psihologic care il au culorile lor asupra noastra, legatura