1. Apuca-te de sport
In functie de forma ta fizica, practica o sedinta de sport la fiecare doua zile (acest ritm este ideal pentru sanatate), sau minim 30 de minute de mers pe zi. La acestea, adauga si alte activitati: gradinarit, menaj.
2. Mananca bio
Aceasta recomandare priveste in special ouale si laptele. Atunci cand vacile si gainile nu sunt hranite industrial, ele produc lapte sau oua care sunt mult mai bogate in omega-3 . Acizii grasi omega-3 sunt recomandati pentru o sanatate buna, ei contribuind mai ales la functionarea sistemului cardiovascular.
3. Aeriseste casa
Casele noastre sunt atat de poluate, uneori chiar mai poluate decat exteriorul! Aeriseste deci, minim o data pe zi, fiecare camera a casei. Fa acelasi lucru si la birou.
4. Fa-ti testele de depistare
Exista teste de depistare fiabile contra cancerului de san si de colon. Dupa varsta de 50 de ani, e cazul sa te organizezi:
depistarea sangelui din fecale: o data la 2 ani;
mamografie : o data la 2 ani;
In plus, nu uita nici de proprii factori de risc (antecedente personale, familiale).

5. Adopta un comportament ecologic
Numeroase gesturi mici pot contribui la conservarea mediului in care traim. De exemplu, te poti decide sa lupti contra risipei: cand iti faci cumparaturile, cumpara doar ceea ce e strict necesar; in loc sa arunci, refoloseste, repara, recicleaza sau doneaza; cumpara-ti baterii reincarcabile; filtreaza apa de la robinet in loc sa cumperi sticle de apa.
6. Protejeaza-ti urechile
Daca folosesti un mp3-player portabil, limiteaza la jumatate volumul si durata de ascultare. In club, fa iesiri regulate de 10 minute la fiecare ora.
7. Ai grija de dinti
De cand nu ai mai trecut pe la dentistul tau preferat? O consultatie pe an este obligatorie. Intre timp, completeaza-ti periajul si cu folosirea unei ate interdentare.
8. Verifica-ti ochii
Daca ai impresia ca vederea ti s-a deteriorat, nu mai astepta: mergi la un control. De la o anumita varsta, vizita la oftalmolog este necesara pentru depistarea unor boli ce-ti pot afecta vederea foarte mult.
Depistarea glaucomului: de la 45 de ani, fa-i o vizita anuala oftalmologului.
Depistarea degenerescentei maculare: o data pe an, dupa varsta de 55 de ani.
9. Mananca 5 fructe si legume pe zi
Aceste alimente sunt aducatoare de fibre, vitamine si minerale indispensabile bunei functionari a organismului, si sunt utile in preventia cancerului.
10. Consuma peste de doua ori pe saptamana
Bogat in omega-3, pestele este benefic pentru sanatate: preventie cardiovasculara, in degenerescenta maculara, Alzheimer, depresie.