Skip to article

12 medicamente care pot duce la caderea parului

Chiar daca sunt administrate de medic pentru a trata o afectiune, o serie de medicamente pot duce la caderea parului , deoarece interfereaza cu ciclul natural de regenerare a podoabei capilare.

Substantele chimice diverse din farmacie au deseori efecte vizibile asupra texturii, culorii si numarului firelor de par.

Vestea buna este ca daunele sunt reversibile, dupa incetarea tratamentului.


Cauzele care conduc la caderea parului pot fi diverse, de la cele genetice, pana la consumul de medicamente care afecteaza sanatatea foliculilor de pe scalp. Pastilele care afecteaza sanatatea parului isi fac simtite efectele dupa 2-4 luni de la inceperea tratamentului, cand foliculii intra intr-o stare de inactivitate si nu mai inlocuiesc firele vechi cu altele noi.

Cel mai frecvent, bolnavii care urmeaza un tratament chimioterapic au sanse maxime de a-si pierde parul din cauza medicamentelor, inclusiv sprancenele, genele si parul corporal. Severitatea caderii podoabei capilare pe fond medicamentos variaza in functe de tipul substantelor, doza administrata si de sensibilitatea fiecaruia fata de medicament.

1. Retinoizii

Medicamentele care contin Vitamina A si alti retinoizi pot avea ca efect secundar caderea temporara a parului. Un exemplu sunt pilulele menite sa trateze acneea.

2. Antibioticele si antifungicele

Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamente frecvente, deoarece au o intreaga lista de efecte secundare. Printre acestea se numara si caderea parului, iar consecinta este valabila si in cazul medicamentelor antifungice.

3. Antidepresivele

Antidepresivele sunt inhibatoare puternice ale regenerarii naturale a parului. Printre acestea de numara haloperidolul, dezipramina, doxepinul, imipramina, clomipramina etc.

4. Anticoagulantele

Medicamentele care ajuta la subtierea sangelui, anticoagulantele, sunt si ele periculoase pentru podoaba capilara: injectiile cu heparina, sodiul warfarin.

5. Medicamentele pentru colesterol

Caderea parului poate sa survina si pe fondul consumului de medicamente menite sa reduca nivelul de colesterol (gemfibrozil, clofibrat).

6. Medicamentele pentru epilepsie

Medicamentele care combat convulsiile pot sa cauzeze pierderea parului.

7. Beta-blocantele

Medicamentele capabile sa se opuna anumitor efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) inhiba totodata procesul natural de regenerare a parului. In aceeasi categorie intra si tratamentele prescrise pentru afectiunile cardiace.

8. Medicamentele hormonale

Toate medicamentele pe baza de hormoni pot afecta sanatatea parului: pilulele contraceptive, terapiile inlocuitoare de hormoni, steroizii anabolici etc.

9. Antiinflamatoarele

Multe dintre medicamentele antiinflamatoare prescrise pentru ameliorarea durerilor locale si tratarea umflaturilor sau a leziunilor diverse pot conduce la pierderea partiala a parului.

10. Medicamentele pentru tiroida

O buna parte din medicamentele folosite in tratarea afectiunilor glandei tiroide ataca podoaba capilara.

11. Medicamentele pentru ulcer

Pilulele menite sa trateze ulcerul, indigestia, deranjamentele stomacale si alte afectiuni digestive au ca efect secundar rarirea temporara a parului (ranitidina, cimetidina, famotidina).

12. Pastilele de slabit

Unul dintre efectele frecvente si omniprezente ale pastilelor de slabit este caderea parului, acesta fiind si motivul pentru care multe femei renunta la dietele bazate pe "pilule-minune".

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si
Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite
Pietrele la rinichi sunt o afectiune foarte frecventa. Sunt bucati solide de materiale multiple care se formeaza in rinichii nostri din cauza mineralelor din urina. Acestea apar de obicei din cauza consumului redus de apa si depunerea de minerale in interiorul rinichilor.  Corpul genereaza
10 metode de contraceptie. Argumente pro si contra 10 metode de contraceptie. Argumente pro si contra
Cand vine vorba de multitudinea de metode de contraceptie, poti fi foarte confuza. Care sunt pilulele contraceptive potrivite pentru tine? Care este cea mai eficace metoda de contraceptie?  Multe intrebari cu multe variante de raspuns?  Iata cateva dintre cele mai des utilizate metode de
Tot ce trebuie sa stii despre homeopatie Tot ce trebuie sa stii despre homeopatie
Homeopatia reprezinta o alternativa la sistemul traditional existent, care presupune tratarea unui individ cu substante diluate provenite din plante, minerale sau animale. In functie de simptomel specifice si starea generala a corpului, homeopatia identifica cel mai potrivit remediu pentru fiecare