12 medicamente care pot duce la caderea parului

history_edu ele.ro calendar_month 04 Oct 2012, 09:22
Chiar daca sunt administrate de medic pentru a trata o afectiune, o serie de medicamente pot duce la caderea parului , deoarece interfereaza cu ciclul natural de regenerare a podoabei capilare.
Substantele chimice diverse din farmacie au deseori efecte vizibile asupra texturii, culorii si numarului firelor de par.
Vestea buna este ca daunele sunt reversibile, dupa incetarea tratamentului.
Cauzele care conduc la caderea parului pot fi diverse, de la cele genetice, pana la consumul de medicamente care afecteaza sanatatea foliculilor de pe scalp. Pastilele care afecteaza sanatatea parului isi fac simtite efectele dupa 2-4 luni de la inceperea tratamentului, cand foliculii intra intr-o stare de inactivitate si nu mai inlocuiesc firele vechi cu altele noi.
Cel mai frecvent, bolnavii care urmeaza un tratament chimioterapic au sanse maxime de a-si pierde parul din cauza medicamentelor, inclusiv sprancenele, genele si parul corporal. Severitatea caderii podoabei capilare pe fond medicamentos variaza in functe de tipul substantelor, doza administrata si de sensibilitatea fiecaruia fata de medicament.
1. Retinoizii
Medicamentele care contin Vitamina A si alti retinoizi pot avea ca efect secundar caderea temporara a parului. Un exemplu sunt pilulele menite sa trateze acneea.
2. Antibioticele si antifungicele
Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamente frecvente, deoarece au o intreaga lista de efecte secundare. Printre acestea se numara si caderea parului, iar consecinta este valabila si in cazul medicamentelor antifungice.
3. Antidepresivele
Antidepresivele sunt inhibatoare puternice ale regenerarii naturale a parului. Printre acestea de numara haloperidolul, dezipramina, doxepinul, imipramina, clomipramina etc.
4. Anticoagulantele
Medicamentele care ajuta la subtierea sangelui, anticoagulantele, sunt si ele periculoase pentru podoaba capilara: injectiile cu heparina, sodiul warfarin.
5. Medicamentele pentru colesterol
Caderea parului poate sa survina si pe fondul consumului de medicamente menite sa reduca nivelul de colesterol (gemfibrozil, clofibrat).
6. Medicamentele pentru epilepsie
Medicamentele care combat convulsiile pot sa cauzeze pierderea parului.
7. Beta-blocantele
Medicamentele capabile sa se opuna anumitor efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) inhiba totodata procesul natural de regenerare a parului. In aceeasi categorie intra si tratamentele prescrise pentru afectiunile cardiace.
8. Medicamentele hormonale
Toate medicamentele pe baza de hormoni pot afecta sanatatea parului: pilulele contraceptive, terapiile inlocuitoare de hormoni, steroizii anabolici etc.
9. Antiinflamatoarele
Multe dintre medicamentele antiinflamatoare prescrise pentru ameliorarea durerilor locale si tratarea umflaturilor sau a leziunilor diverse pot conduce la pierderea partiala a parului.
10. Medicamentele pentru tiroida
O buna parte din medicamentele folosite in tratarea afectiunilor glandei tiroide ataca podoaba capilara.
11. Medicamentele pentru ulcer
Pilulele menite sa trateze ulcerul, indigestia, deranjamentele stomacale si alte afectiuni digestive au ca efect secundar rarirea temporara a parului (ranitidina, cimetidina, famotidina).
12. Pastilele de slabit
Unul dintre efectele frecvente si omniprezente ale pastilelor de slabit este caderea parului, acesta fiind si motivul pentru care multe femei renunta la dietele bazate pe "pilule-minune".
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre