Skip to article

3 mituri false despre memorie

3 mituri false despre memorie
Inaintarea in varsta e sinonima cu pierderile de memorie, neuronii mor si nu se mai regenereaza? Aceste mituri erau considerate adevarate pana nu de mult, dar stiinta moderna ne-a demonstrat contrariul!

Mitul 1: Inaintarea in varsta duce la pierderea memoriei

Se pare ca modificarile functiilor cognitive sunt mai putin importante decat am fi crezut. Cercetarile au demonstrat recent ca adultii sunt la fel de capabili ca si tinerii sa execute majoritatea operatiunilor cerebrale.

Ideea potrivit careia functiile cerebrale intra in declin la batranete este o exagerare: lucruri noi pot fi invatate la orice varsta!

Mitul 2: Celulele creierului dispar in ritm de 50 000 pe zi

Cercetatorii cred ca masa cerebrala se reduce cu aproximativ 10% in cursul vietii, dar acest lucru nu afecteaza neaparat eficacitatea functiilor creierului. Complexitatea si soliditatea circuitelor cerebrale sunt mai importante decat dimensiunea creierului!

Astfel, se pare ca majoritatea dificultatilor mintale nu ar fi rezultatul scaderii numarului de neuroni, ci al reducerii densitatii dendritelor, filamente fine ca firul de par ce servesc la transmiterea informatiilor intre neuroni.

Dendritele isi maresc numarul de-a lungul intregii vieti, de fiecare data cand avem nevoie sa dobandim cunostinte sau aptitudini noi. Informatia este transmisa dendritelor prin legaturi numite sinapse. Daca sinapsele nu sunt stimulate regulat, dendritele se atrofiaza, lucru care slabeste legaturile neuronale si reduce capacitatea neuronilor de invatare sau de regasire a informatiilor in memorie.

Mitul 3: Neuronii se pierd pentru totdeauna

Oamenii de stiinta au crezut multa vreme ca distrugerea neuronilor este permanenta, insa studii recente contrazic aceasta notiune care afirma de fapt ca ne nastem cu totalitatea neuronilor.

Cercetatorul Fred Cage si colegii sai de la Institutul Salk au descoperit dovezi ale neurogenezei (nasterea neuronilor) in creierul uman adult. Cercetatorii nu sunt inca siguri care sunt functiile celulelor nou-nascute, daca sunt de invatare sau de memorare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există