Skip to article

3 mituri false despre memorie

Inaintarea in varsta e sinonima cu pierderile de memorie, neuronii mor si nu se mai regenereaza? Aceste mituri erau considerate adevarate pana nu de mult, dar stiinta moderna ne-a demonstrat contrariul!

Mitul 1: Inaintarea in varsta duce la pierderea memoriei

Se pare ca modificarile functiilor cognitive sunt mai putin importante decat am fi crezut. Cercetarile au demonstrat recent ca adultii sunt la fel de capabili ca si tinerii sa execute majoritatea operatiunilor cerebrale.

Ideea potrivit careia functiile cerebrale intra in declin la batranete este o exagerare: lucruri noi pot fi invatate la orice varsta!

Mitul 2: Celulele creierului dispar in ritm de 50 000 pe zi

Cercetatorii cred ca masa cerebrala se reduce cu aproximativ 10% in cursul vietii, dar acest lucru nu afecteaza neaparat eficacitatea functiilor creierului. Complexitatea si soliditatea circuitelor cerebrale sunt mai importante decat dimensiunea creierului!

Astfel, se pare ca majoritatea dificultatilor mintale nu ar fi rezultatul scaderii numarului de neuroni, ci al reducerii densitatii dendritelor, filamente fine ca firul de par ce servesc la transmiterea informatiilor intre neuroni.

Dendritele isi maresc numarul de-a lungul intregii vieti, de fiecare data cand avem nevoie sa dobandim cunostinte sau aptitudini noi. Informatia este transmisa dendritelor prin legaturi numite sinapse. Daca sinapsele nu sunt stimulate regulat, dendritele se atrofiaza, lucru care slabeste legaturile neuronale si reduce capacitatea neuronilor de invatare sau de regasire a informatiilor in memorie.

Mitul 3: Neuronii se pierd pentru totdeauna

Oamenii de stiinta au crezut multa vreme ca distrugerea neuronilor este permanenta, insa studii recente contrazic aceasta notiune care afirma de fapt ca ne nastem cu totalitatea neuronilor.

Cercetatorul Fred Cage si colegii sai de la Institutul Salk au descoperit dovezi ale neurogenezei (nasterea neuronilor) in creierul uman adult. Cercetatorii nu sunt inca siguri care sunt functiile celulelor nou-nascute, daca sunt de invatare sau de memorare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si