3 teste obligatorii pe care orice femeie singura trebuie sa le faca

3 teste obligatorii pe care orice femeie singura trebuie sa le faca
  calendar_month        
Cand vine vorba despre sanatatea ta, intotdeauna este mai bine sa previi, decat sa tratezi. De aceea, este indicat sa-ti faci teste anuale de depistare a anumitor boli. Din cauza programului incarcat, de foarte multe ori amani sa mergi la medic , insa ar trebui sa te dezveti de acest obicei, cu atat mai mult cu cat esti singura.

In fiecare an, este indicat sa-ti faci 3 teste obligatorii, prin care iti poti monitoriza sanatatea.


1. Testul Babes-Papanicolau

Testul Babes-Pananicolau (frotiul Papanicolau) este obligatoriu, mai ales dupa ce ai implinit varsta de 18 ani. Cu ajutorul lui, poti identifica eventualele anomalii de la nivelul cervixului si poti preveni sau descoperi din timp cancerul de col uterin. Examenul Babes-Papanicolau nu este dureros si reprezinta o metoda esentiala de screening pentru cancerul cervical.

Nu este neobisnuit sa primesti un rezultat anormal, deoarece celulele din cervix sufera modificari in permanenta. Pana la 10% dintre femeile care isi fac anual un astfel de test au un rezultat anormal, insa doar un mic procent din aceste teste arata modificari ce se pot transforma in cancer de col uterin.

Multe teste Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu HPV (Virusul Papiloma uman) sau alte tipuri de infectie, precum cele determinate de bacterii, fungi sau protozoare (Trichomonas).

Atunci cand esti singura si activa sexual, riscul de transmitere a virusului HPV este mult mai mare. HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate.

2. Testul pentru depistarea BTS-urilor

Ca femeie singura, ai toate sansele sa intretii relatii sexuale cu mai multi barbati si mai mult, sa nu folosesti nicio metoda de protectie. Anual, este recomandat sa-ti faci testele esentiale pentru depistarea oricarei boli cu transmitere sexuala (BTS).

Bolile venerice se transmit atat prin contact sexual normal, cat si prin contact sexual oral sau anal. Alaturi de acestea, alta cauza a transmiterii bolilor venerice poate fi contactul cu obiectele infectate (seringi, ace etc). Cea mai grava boala cu transmitere sexuala este SIDA.

O vizita la medic te poate ajuta sa depistezi daca ai sifilis, gonoree, chlamydia sau SIDA. Nu amana vizita la doctor, daca ai intretinut relatii sexuale cu un barbat despre care nu stii de ce boli sufera.

3. Testul de sange

Testul de sange este obligatoriu sa fie facut anual. El poate furniza informatii pretioase despre starea ta de sanatate si te poate avertiza daca suferi de vreo boala. Uneori, bolile nu prezinta simptome care sa-ti dea de banuit ca ceva este in neregula, de aceea este bine sa-ti faci un test de sange.

Analizele hematologice sunt recomandate pentru a descoperi nivelul de colesterol din sange (colesterolul este una dintre principalele cauze ale dezvoltarii bolilor cardiace). Analizele la sange iti spun si care este nivelul trigliceridelor, al glicemiei si al creatininei. Cere sa-ti fie facuta o hemograma, test esential pentru depistarea eventualelor tulburari precum anemia, infectiile bacteriene etc.

Autor: Laura Galan

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Eterna iubire
  • person

    "nu va luati dupa aparente.."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right