Skip to article

4 lucruri surprinzatoare despre durere

4 lucruri surprinzatoare despre durere
De ce nu putem sa ne uitam la cineva ranit? De ce muzica atenueaza durerile? Iata raspunsurile la aceste intrebari insolite despre durere!

Dintii dor mai putin daca dentistul pune muzica - Adevarat

Atunci cand avem o durere, incercam cu disperare sa o neutralizam. In psihologie, unele teorii spun sa actionam asupra atentiei, distragand-o de la sursa durerii, iar studiile au cautat sa identifice metodele nemedicamentoase cele mai eficace pentru combaterea durerii.

Astfel, un studiu recent a evaluat efectele muzicii asupra perceptiei durerii: celor 80 persoane participante li s-a cerut sa-si bage mainile in apa inghetata si sa si le lase acolo pana cand incep sa simta durere. Cercetatorii au constatat ca subiectii au tinut mainile in apa mai mult timp cand au ascultat muzica preferata si ca au simtit mai putina durere pe muzica decat in tacere.

Un alt studiu a demonstrat efectele muzicii in cursul nasterii: s-a constatat ca din cele 2 grupuri de femei care declarasera nivele echivalente de dureri la sosirea in maternitate, cele care au ascultat muzica in spital au simtit mai putin efectele contractiilor dupa 3 ore de travaliu decat cele care nu au avut muzica.

Aceste studii au scos in evidenta ca muzica permite nu numai reducerea durerii, dar si a anxietatii care o insoteste.

Cand te lovesti, doare mai putin daca vorbesti urat - Adevarat

Injuratul este adesea considerat ca o reactie inadaptata la durere, dar totusi studiile au aratat ca injuraturile maresc pragul de toleranta la durere. Refacand experienta mainilor in apa rece ca gheata (cu posibilitatea de a injura sau nu), cercetatorii au aratat ca persoanele care au resit sa-si tina cel mai mult mainile in apa erau cele care injurau. De asemenea, masurarea intensitatii ritmului cardiac a aratat ca durerea simtita era mai mica.

Poti sa simti durere cand vezi pe cineva ranit - Adevarat

Cand vedem pe cineva ranit avem o reactie emotionala de empatie si de suferinta. Insa putem avea si o adevarata senzatie fizica de durere, dupa cum a aratat un studiu ce a utilizat rezonanta magnetica nucleara (RMN) asupra persoanelor care au dezvaluit ca "s-au simtit rau" privind persoane ranite.

Rezultelele RMN-urilor au aratat o activitate cerebrala intensificata in zonele care controleaza durerea. Asadar, daca un prieten isi spune vreodata ca ii pare rau pentru tine, s-ar putea sa nu simta doar empatie, ci chiar sa sufere alaturi de tine!

Te simti mai bine cand privesti poza iubitului - Adevarat

Cu siguranta ca te simti mai bine ori de cate ori iubitul te strange in brate. Insa simplul fapt de a te gandi la persoana pe care o iubesti poate avea efecte benefice asupra durerii, dupa cum a aratat-o un studiu realizat pe 25 femei, in cuplu de peste 6 luni. In cursul acestui experiment, femeile au primit stimuli termici pe antebratul stang, ascunsi de dupa o perdea. In timpul experimentului, femeile au tinut pe rand mana partenerului lor, mana unui necunoscut, au privit poza partenerului sau poze cu necunoscuti si diverse obiecte.

Rezultatele au indicat ca disconfortul era mai mic atunci cand tineau mana partenerului lor. Acelasi efect era obtinut si cu poza partenerului, care le diminua senzatia de disconfort si durere. Fotografia permite activarea reprezentarilor mintale asociate cu iubirea si incurajarea, ceea ce pare sa fie suficient pentru atenuarea durerii.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există