Copiii nu sunt singurii care ar trebui sa se imunizeze. Si adultii au nevoie de vaccinuri dar majoritatea omit acest lucru. Adevarul este ca nimeni nu este imun la virusi, epidemii sa infectii, de aceea este mai bine sa previi decat sa tratezi.
1. Vaccinul anti-gripal
Acesta previne influenza, boala respiratorie foarte contagioasa care, in fiecare an, face pana la 20% din populatie sa sufere de febra, tuse si greata, si provoaca pana la 36 000 de decese anual. Anul asta, avem disponibile doua tipuri de vaccinuri: cel pentru gripa obisnuita, si cel pentru virusul H1N1 (gripa porcina) care va fi disponibl spre sfarsitul anului. Ministerul Sanatatii recomanda vaccinarea anuala intre lunile septembrie si februarie - cu cat mai devreme cu atat mai bine.
2. Vaccinul pentru Hepatita B
Protejeaza impotriva hepatitei B, o boala fatala care ataca ficatul si provoaca icter, cancer de ficat si insuficienta hepatica.
Toate gategoriile de varsta ar trebui vaccinate impotriva hepatitei B, mai ales adultii cu o viata sexuala activa care nu se afla intr-o relatie monogama cu o persoana care nu are hepatita B. Vaccinarea se face prin trei injectii administrate de-a lungul unei perioade de 6 luni, o data in viata.
3. Vaccinul HPV
Reduce riscul de a dezvolta cancer cervical si genital warts cu pana la 70 - 80% protejand impotriva a patru malformatii a virusului uman genital papillomavirus (HPV), un virus cu transmitere sexuala.
Vaccinul este aprobat de Ministerul Sanatatii si oferit gratuit femeilor intre 9 si 26 de ani, deoarece la aceasta varsta infectarea cu acest virus este mai putin probabila. Vaccinul poate doar sa previna, nu si sa trateze HPV-ul. Trei injectii administrate de-a lungul unei perioade de sase luni ofera o protectie indelungata.
4. Vaccinul Tdap
Protejeaza impotrita tetanusului, difteriei si tusei convulsive (magareasca), boli care pot rezulta in hospitalizare si chiar moarte.
Toti adultii intre 19 si 64 de ani ar trebui sa se imunizeze, mai putin femeile insarcinate. Inainte de 2005 adultii era sfatuiti sa faca un vaccin Td - care proteja numai impotriva tetanusului si difteriei - la fiecare 10 ani. De cand noul vaccin protejeaza si impotriva tusei convulsive, asigura-te ca primesti Tdap in lod de Td atunci cand expira cei 10 ani.